Читај ми!

Prva evakuacija iz Avganistana posle kraja rata, talibani traže ekonomsku pomoć

Oko 200 Amerikanaca, državljana Avganistana i zapadnih zemalja napustilo je aerodrom u Kabulu. To je prva masovna evakuacija od 31. avgusta, otkako su američke i snage NATO-a napustile zemlju. Talibani tvrde da će dozvoliti odlazak onima sa važećim putnim dokumentima, ali u to obećanje malo ko veruje zbog višednevnog odlaganja evakucije.

Nova talibanska vlada želi da pokaže svetu "tolerantnije lice". Dozvoljava evakuaciju civila iz Kabula, a bivše zvaničnike poziva da se vrate iz inostranstva, garantujući im bezbednost. Tvrde da to važi za diplomate, ambasade i humanitarne organizacije.

Aerodrom u Kabulu danas napustilo oko 200 Amerikanaca, državljana Avganistana i zapadnih zemalja, što je prva masovna evakuacija od 31. avgusta, kada su američke i snage NATO-a napustile zemlju.

Međunarodna zajednica ipak je oprezna. Bela kuća ne priznaje novu vladu, jer je "sastavljena isključivo od talibana i njihovih bliskih saradnika".

"Kako će se svet odnositi prema Avganistanu zavisi od toga da li će ispuniti ono na šta su se obavezali, uključujući slobodu putovanja, borbu protiv terorizma i osnovna prava avganistanskog naroda", poručio je Entoni Blinken, američki državni sekretar.

Međunarodno priznanje Avganistana nije na pregovaračkom stolu, kaže nemački šef diplomatije.

"Da nismo pregovarali sa talibanima, evakuacija ne bi bila moguća. Razgovaramo sa njima bez obzira na diplomatsko priznanje, koje trenutno nije na stolu. Ja to još ne vidim", rekao je Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke.

Pozivi na poštovanje prava žena i manjina

Svet poziva talibane da poštuju ljudska prava, uključe žene i manjine u svakodnevni i politički život i ožive ekonomiju, kojoj preti kolaps zbog ogromne inflacije.

Kritikuju i avganistanski političari, izbegli u inostranstvo.

"Avganistan je zemlja manjina i različitih etničkih grupa. Velika etnička grupa su, na primer, Tadžici. Nijedan mali narod nije zastupljen u proglašenoj vladi, nema žena, nisu stvorene političke stranke. Talibani su na crnoj listi međunarodne zajednice, pa će se suočiti sa problemima na regionalnom, saveznom i međunarodnom nivou", ocenio je Abdul Latif Pedram iz Nacionalne kongresne stranke Avganistana.

Talibani traže pomoć, hrana potrebna za više od 30 miliona ljudi

Zvaničnici takozvanog Islamskog emirata Avganistan priznaju da im je potrebna pomoć, kako suseda i regiona, tako i međunarodne zajednice.

Žale se da nema hrane, a blokirana je i finansijska pomoć.

"Nova vlada suočava se sa tri glavna izazova. Najpre, hrana koja je potrebna za više od 30 miliona ljudi. Drugi je izgradnja mira u zemlji, a treći i najvažniji je rekonstrukcija Avganistana. To nije moguće bez pomoći susednih zemalja, uključujući Kinu, ali i druge zemlje", izjavio je Suhali Šahin, predstavnik Političke kancelarije talibana u Kataru.

Đaci osnovnih škola od prvog do šestog razreda su ponovo u klupama. Nema paravana između devojčica i dečaka. Sanjaju lepšu budućnost.

"Nadam se da će se sve škole otvoriti. Želim da postanem lekar koji će služiti svojoj zemlji", kaže Mustafa, učenik Osnovne škole GAM u Kabulu.

Novinari prebijeni i pritvoreni

Na prvi pogled, u tu zemlju se vraćaju stabilnost i mir. Ali, nije tako.

Talibani su zabranili sve demonstracije i slogane koji nemaju zvanično odobrenje.

Dvojica avganistanskih novinara, koji su izveštavali sa protesta žena, prebijeni su, imaju podlive i zadržani su u pritvoru.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво