Protest zbog odlikovanja nacističkog oficira

Jevreji koji su preživeli holokaust kritikovali su najavu Memorijalnog centra "Jad Vašem" da će ukazati najveću počast jednom nacističkom oficiru koji je pomogao da se spasi poljski Jevrejin, čija je životna priča poslužila kao osnova za film "Pijanista".

Memorijalni centar "Jad Vašem" u Jerusalimu, najpoznatiji muzej koji čuva uspomenu na žrtve holokausta, doneo je odluku da posthumno proglasi bivšeg oficira Vermahta Vilma Hozenfelda "pravednikom među narodima".

Najava odlikovanja bivšeg oficira izazvala je negodovanje potomaka žrtava holokausta i preživelih jer je "Hozenfeldov akt human, ali ne zaslužuje titulu koja se dodeljuje nejevrejima koji su po cenu života spasavali Jevreje u holokaustu u Drugom svetskom ratu".

Dok je služio u Poljskoj 1944. godine Hozenfeld je, kako se veruje, pomogao pijansti Vladislavu Špilmanu da nađe skrovište, obezbedio mu "pokrivače, hranu i moralnu podršku".

Leon Vurm svedočio je u korist Hozenfelda, koji je umro u sovjetskom zatvoru 1952. godine.

Nakon što je Vurm pobegao iz voza u kojem je bio na putu za logor Treblinku, Hoznefeld ga je zaposlio.

Humani akt ili herojska akcija

"Odluka 'Jad Vašema' je vrlo iznenađujuća", izjavio je Pinhas (Pavel) Vagner rođen u Poljskoj, koga je spasila jedna poljska porodica, rizikujući da bude smaknuta što ga je skrivala tokom nemačke okupacije.

Porodica Rosizevski takođe je nosilac titule "pravednika među narodima."

"Uopšte se ne može porediti ono što je ta porodica uradila za Jevreje sa onim što je učinio Hozenfeld. Ono što je on učinio je humani akt koji ne zaslužuje titulu", rekao je Vagner.

Međutim, ćerka odlikovane poljske porodice ne protivi se posthumnom odlikovanju Nemca.

"Hozenfeld zaslužje titulu jer je pomogao da se spasu životi. Nemački oficiri bili su indoktrinirani da gledaju na Jevreje kao podljude, a taj čovek se ponašao humano prema Jevreju koji se skrivao i bio gonjen", rekla je Janina Rosizevski-Kravčuk.

Njen brat Leh Rosizevski, bivši partizan i profesor, smatra da Hozenfeld po svoj prilici nije bio pod tako velikim rizikom kao njegova porodica koju su Nemci mogli da streljaju, ali da bi mu trebalo odati priznanje što je "uradio pravu stvar".

Rinat Sagai koja sreće mnoge pravednike kao vodič mladih u poseti logorima smrti u Poljskoj smatra da je Hozenfeld učinio humani akt, ali da se to ne može porediti s herojskim akcijama većine drugih pravednika.

"Ne verujem da je Hozenfeldov život bio ugrožen", rekla je Sagai.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво