Читај ми!

Pučisti u Gvineji tvrde da neće biti lova na veštice, članovima vlade zabranjen izlazak iz zemlje

Pučisti koji su u nedelju preuzeli vlast u Gvineji poručuju da neće biti "lova na veštice". Dok se članovima gvinejske vlade zabranjuje izlazak iz zemlje, još se čeka da se drugi rodovi vojske izjasne o puču.

Zvaničnicima svrgnute gvinejske vlade zabranjen je, do daljeg, izlazak iz zemlje i ukinut je policijski čas u rudarskim oblastima, rekao je u vođa vojne jedinice koja je pritvorila predsednika Alfa Kondea.

Vođa pučista, pukovnik Mamadi Dumbuja koji je i bivši oficir francuske Legije stranaca, rekao je da bi predsednik Konde, kao i premijer i najviše zvaničnici gvinejske vlade, trebalo da vrate svoja službena vozila.

"Neće biti lova na veštice", rekao je Dumbuja dan nakon puča koji je izazvao međunarodnu osudu i pretnje sankcijama.

Puč u zapadnoafričkoj državi sa najvećim svjetskim rezervama boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma, podigao je cenu tog metala na desetogodišnji maksimum zbog straha od daljih poremećaja na tržištu. Rojters napominje da još nema naznaka takvog poremećaja.

Obnovljen drumski i vazdušni saobraćaj 

Saobraćaj je obnovljen, a neke prodavnice su se ponovo otvorile oko glavnog upravnog okruga Kalum u prestonici Konakriju, koji je tokom nedelje bio poprište borbi dok su se specijalne snage pučista borile protiv vojnika lojalnih Kondeu.

Portparol vojske rekao je na televiziji da su kopnene i vazdušne granice takođe ponovo otvorene.

Međutim, neizvesnost još traje. Dok se činilo da je vojna jedinica držala Kondea u pritvoru, govoreći jednoj zapadnoafričkoj državi na državnoj televiziji da su raspustili vladu i Ustav, drugi rodovi vojske tek treba da se izjasne o puču.

Dumbuja je na državnoj televiziji rekao da su "siromaštvo i endemska korupcija prisilili njegove snage da smene Kondea sa funkcije".

Afrička unija preti sankcijama

Prevrat je naišao na osudu nekih od najjačih saveznika Gvineje. Ujedinjene nacije su brzo su osudile taj čin, a Afrička unija i regionalni blok Zapadne Afrike zapretili su sankcijama.

Stejt department saopštilo je da bi nasilje i vanustavno delovanje mogle narušiti "izglede Gvineje za stabilnost i napredak".

"Ovaj čin mogao bi ograničiti sposobnost SAD i drugih međunarodnih partnera Gvineje da podrže zemlju", navodi se u saopštenju.

Iako je rudno bogatstvo podstaklo ekonomski rast tokom Kondeove vladavine, mali broj građana Gvineje imao je značajnije koristi, što je doprinelo frustraciji miliona mladih bez posla.

Kako navodi dopisnik Rojtersa, uprkos policijskom času koji je trajao preko noći, sedište Kondeove predsedničke straže opljačkali su ljudi koji su bežali s pirinčem, konzervama ulja, klima-uređajima i dušecima.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво