Hilari Klinton: Obustava nuklearnog programa

Državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton izjavila je u Tokiju da su SAD odlučne za obustavljanje nuklearnog programa Severne Koreje. Za uzvrat nudi se normalizacija odnosa dve zemlje.

SAD su odlučne za obustavljanje nuklearnog programa Severne Koreje, kojoj za uzvrat nude normalizaciju odnosa, izjavila je u Tokiju državni sekretarka SAD Hilari Klinton.

"Dozvolite mi da insitiram na zalaganju SAD za obustavljanje nuklearnog programa Severne Koreje i sprečavanju svakog širanja naoružanja, to je pitanje koje nas sada preokupira", rekla je Klintonova novinarima.

Hilari Klinton je, međutim, ponudila normalizaciju odnosa i mirovni
sporazum, ukoliko Pjongjang odustane od nuklearnog programa.

"Ukoliko Severna Koreja u potpunosti odnustane od svog nuklearnog programa i to na način koji može da se proveri, onda će postojati šansa za normalizaciju odnosa i sklapanje mirovnog sporazuma", rekla je Hilari Klinton u Tokiju, tokom prve etape azijske turneje.

Prema njenim rečima, u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa, SAD će narodu Severne Koreje ponuditi pomoć.

Klintonova je dodala da eventualna raketna proba Severne Koreje "ne bi koristila bilateralnim odnosima".

Severna Koreja je juče saopštila da se priprema da u okviru programa istraživanja svemira lansira raketu dugog dometa Taepodong-2.

Hilari Klinton je najavila da će premijer Japana Taro Aso posetiti SAD 24. februara, gde će ga primiti predsednik Barak Obama.

Taro Aso će biti "prvi strani zvaničnik koga će predsednik Obama primiti u Beloj kući", rekla je Hilari Klinton.

Državna sekretarka SAD-a počela je svoje dužnosti u inostranstvu posetom Aziji. Posle Japana posetiće Indoneziju, potom Južnu Koreju i Kinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи