Читај ми!

Šenlučenje u Kabulu, protivrečne informacije o sudbini Pandžšira

Talibani su, pucnjima u vazduh, počeli veliko slavlje u Kabulu, nekoliko trenutaka pošto su lokalni mediji proglasili pobedu nad pobunjenicima u provinciji Pandžšir, stotinjak kilometara severno od prestonice.Bez potvrde da li je jedino uporište pobunjenika zaista palo u ruke talibana.

Talibanski borci prekinuli su, ranije u petak, sav saobraćaj u provinciji Pandžšir, oko koje već danima vode borbe sa poslednjim preostalim pobunjenicima predvođenim nekadašnjim potpredsednikom Amrulahom Salehom i Ahmadom Masudom, sinom pokojnog heroja pobune protiv Sovjeta i talibana.

Za sada nije jasno kakvo je pravo stanje na terenu, jer iz Pandžšira dolaze oprečne informacije. Talibani tvrde da su, posle serije udara, slomili otpor pobunjenika, koji pak javljaju da još uvek čvrsto drže položaje u planinskim vrletima.

"U Pandžširu sam i držimo položaje. Već danima, pod teškim smo napadima talibana, Al kaide i pakistanskih specijalaca, ali ne idemo nigde", rekao je za agenciju "Tolo njuz" Amrulah Saleh.

Gotovo istovremeno, protalibanski mediji javili su da su Saleh i Masud pobegli u Tadžikistan. U ovom trenutku je nemoguće potvrditi gde se nalaze lideri pobunjenika.

Posle četiri dana borbi obe strane pretrpele su teške gubitke.

Borbe su, kako tvrde obe strane, počele kod mesta Gulbahar, 75 kilometara od Kabula, nakon čega je počeo egzodus lokalnog stanovništva. Istovremeno, obe strane počele su da izveštavaju i o borbama oko puteva koji ka Pandžširu vode iz susednog Baglana.

Tokom prvih nekoliko dana krize pokret otpora je uspeo da preuzme kontrolu nad nekoliko manje važnih mesta u provinciji Baglan, ali su talibani u taj region ubrzo uputili 3.000 boraca, pa su se Masudove snage brzo povukle nazad u planine.

Ozbiljni sukobi u tom delu Avganistana, poslednjih desetak dana, izbegnuti su samo zbog činjenice da su se istovremeno odvijali pregovori, u kojima je ulogu posrednika, nakratko, igrao i bivši predsednik Hamid Karzai.

Planinski venac koji se nalazi stotinak kilometara severno od Kabula, sedište je "Pokreta otpora", kako su se nazvale snage na čijem se čelu nalaze sin nekadašnjeg lidera Severne alijanse Ahmada Šaha Masuda i nekolicina bivših zvaničnika avganistanske vlade.

Ahmad Masud, koji se iznenada našao u centru pažnje u Avganistanu, zatražio je pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Zapada, kako bi iz Pandžšira poveo ustanak protiv talibana. Njegov apel pao je na gluve uši, pošto su Amerikanci bili preokupirani političkim implikacijama navrat-nanos organizovane evakuacije, u kojoj je stradalo 13 marinaca.

Na početku, njegove snage brojale su oko 2.500 boraca, ali su u međuvremenu u Pandžšir stigle kolone izbeglica i izvestan broj bivših vojnika, koji ne žele da prihvate vlast talibana.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво