Читај ми!

Bajden proglasio stanje katastrofe u Luizijani zbog uragana "Ida", jedna osoba stradala

U uraganu "Ida", koji je u nedelju pogodio američku državu Luizijanu, poginuo je jedan muškarac, kada je na njega palo drvo koje su oborili snažni vetrovi, a više od 700.000 ljudi širom te države ostalo je bez struje.

Uragan "Ida" stigao je do kopna kao ekstremno opasna oluja kategorije 4, a udari vetra dostigli su brzinu od 240 kilometara na sat.

Ceo Nju Orleans ostao je bez struje, pošto je oluja oštetila svih osam stubova dalekovoda koje dostavljaju struju do najvećeg grada u Luizijani, preneo je Rojters. Jedan stub pao je u reku Misisipi. Snažan vetar oduvao je krov bolnice u mestu Galijano. 

Kancelarija za unutrašnju bezbednost i vanredne situacije objavila je na Tviteru da je energetska kompanija "Enterdži" potvrdila da su agregati jedini izvor električne energije u gradu, te da je nestanak struje izazvala "katastrofalna šteta" na mreži za prenos.

"Ovo je jedna od najsnažnijih oluja koje su pogodile ovo područje", rekao je na konferenciji za novinare guverner Luizijane Džon Bel Edvards i poručio da ta država "nikada nije bila više pripremljena" i da veruje da će nasipi koji štite šire područje Nju Orleansa, izgrađeni posle uragana "Katrina", izdržati nalet uragana.

Poginuo muškarac u Baton Ružu 

Iz šerifove kancelarije u mestu Asenšn Periš saopšteno je da je jedan muškarac poginuo nakon što je vetar oborio drvo kod kuće u kojoj je živeo u Baton Ružu, glavnom gradu Luizijane.

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je u Luizijani stanje velike katastrofe i naredio da se toj saveznoj državi uputi federalna pomoć za obnovu.

Kako je saopštila Bela kuća, pomoć može da uključuje bespovratna sredstva za privremeni smeštaj i popravku domova, kredite sa niskom kamatom za pokrivanje neosigurane imovine i druge programe, prenosi Rojters

Oluja je oslabila na jačinu kategorije 1, a američku obalu pogodila je na 15. godišnjicu razornog uragana "Katrina".

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво