Читај ми!

Obeležena decenija od Brejvikovog masakra u Norveškoj

Državnom komemoracijom u Norveškoj obeleženo je deset godina od masakra u Oslu i na ostrvu Utoja, kada je desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi.

Crkvena zvona, širom zemlje, zvonila su pet minuta u znak pijeteta prema žrtvama, prenosi Rojters.

Državnoj ceremoniji u centru Osla prisustvovali su premijerka Erna Solberg, kao i lideri političkih stranaka, norveški kralj Herald i kraljica Sonja.

"Bolno je podsećanje na taj mračni dan u julu pre deset godina. Danas svi tugujemo, sećamo se njih 77 koji se nikada nisu vratili kući", rekla je Solberg.

Tokom ceremonije, prolaznici su zastajali da poslušaju govornike, a neki su stajali i zagrljeni dok su slušali čitanje imena žrtava.

Jedna od preživelih, a sada lider omladinske organizacije Laburističke stranke Astrid Hoem, rekla je da je potrebno govoriti istinu, jer mržnja nije zaustavljena.

"Desničarski ekstremizam je još uvek živ. Terorista je bio jedan od nas, ali on ne definiše ono što smo mi i šta radimo", rekla je Hoem.

Službi u katedrali u Oslu prisustvovao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u to vreme bio premijer Norveške.

Ukazao je na nedavne incidente krajnjeg desničarskog nasilja, uključujući kontinuirane pretnje smrću preživelima i vandalizam spomenika žrtvi tinejdžerskog zločina iz 2001. godine.

"Pre deset godina suprotstavili smo se mržnji sa ljubavlju. Ali mržnja je i dalje ovde. Stalno se podsećamo da demokratija nije pobedila. Moramo da se borimo za to svaki dan", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je Brejvik, koji je bio desničarski ekstremista, zloupotrebio hrišćanske simbole.

"On je odrastao na našim ulicama, pripadao je istoj veri i imao je istu boju kože kao većina građana ove zemlje. On je bio jedan od nas, ali ne jedan od nas koji poštuju demokratiju. On je jedan od onih koji veruju da imaju pravo da ubijaju za svoje političke ciljeve", rekao je Stoltenberg.

Širom zemlje obeležena je godišnjica, a Norvežani su polagali crvene ruže, koje su simbol Laburističke stranke.

Događaj od pre deset godina se smatra najgorim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

Anders Bering Brejvik je prvo aktivirao automobil bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gde je poginulo osam osoba.

Posle toga se odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom letnjem kampu, podseća Rojters.

Trenutno služi 21-godišnju kaznu zatvora.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво