Читај ми!

Razorne poplave u Nemačkoj ostavile štetu od više milijardi dolara, najavljene nove obilne padavine

Katastrofalne poplave u nemačkim pokrajinama Severna Rajna – Vestfalija i Rajna–Palatinat, kao i delovima Bavarske i Saksonije, odnele su gotovo dvesta života, a šteta koju su nanele procenjuje se na više milijardi dolara. Meteorolozi su za ovaj vikend najavili nove obilne padavine.

Najmanje 196 osoba je poginulo, a više stotina se vodi kao nestalo nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Nemačku, a osiguravajuća društva procenjuju da je šteta, i to samo u Severnoj Rajni – Vestfaliji i Rajna–Palatinatu, pet milijardi evra.

"Računamo trenutno da je osigurana šteta između četiri i pet milijardi evra", ukazao je direktor Udruženja nemačkih osiguravajućih društava Jerg Asmusen, dodajući da je reč o prvoj proceni.

Nakon što je pre nekoliko dana izjavila da su poplave "nadrealne" i da u nemačkom jeziku nema reči kojima bi katastrofa mogla da se opiše, kancelarka Angela Merkel je izjavila da su štete ogromnih razmera i da će biti potrebno mnogo vremena da se sve sanira.

"Biće nam potrebno strpljenje", rekla je Merkelova novinarima, dodavši da još ima ljudi koji se vode kao nestali, preneo je Rojters.

U međuvremenu, Nacionalna meteorološka služba Nemačke najavila je da su u regionima pogođenim poplavama ovog vikenda ponovo moguće obilne padavine.

Meteorolozi su najavili lokalne nepogode od subote posle podne, koje bi se kasnije širile na velike delove nemačke pokrajine Rajna–Palatinat, najteže pogođene poplavama, javio je AP.

Nemačke vlasti su izgradile ogroman kamp za spasilačke ekipe na stadionu Nirburgring.

Više od 4.500 vatrogasaca, vojnika i pripadnika civilne odbrane angažovano je na otklanjanju posledica poplava.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво