Читај ми!

Nemačka traga za nestalima u poplavama – apokaliptični prizori nakon povlačenja vode

Broj stradalih u poplavama koje su pogodile više evropskih zemalja popeo se na 188, ali se i dalje traga za više stotina nestalih. Stravični prizori su u Nemačkoj i Belgiji. Nemačka kancelarka posetila je jedno od najteže pogođenih područja i obećala finansijsku pomoć.

Prirodna katastrofa koja je pogodila Nemačku, najgora je u skoro šest decenija. Život je izgubilo 156 ljudi, spasioci strahuju da to nije konačan bilans. Najgore je u pokrajinama Rajna-Falc i Severnoj Rajni-Vestfaliji. Tamo gde se voda povukla, apokaliptični prizori. Pomaže i vojska.

"U Erfštat se i dalje ne može ući, jer postoji velika opasnost od odrona", kaže Elmar Vetke, portparol vatrogasne brigade.

Nemci, posle šoka, spremni za veliki zadatak – da raščiste gomile blata i otpada.

Vlada sprema više od 300 miliona evra pomoći i milijarde evra za popravku srušenih kuća, ulica i mostova. Nemačka kancelarka je posetila selo Šuld, gde se izlila reka Ar.

"Došla sam ovamo kako bih videla stvarnu sliku ove, moram reći, nadrealne, sablasne situacije. Ovo je užasavajuće. Nemački jezik nema reči kojima bih mogla opisati ova razaranja. Ali je ohrabrujuće kako se ljudi drže zajedno, kako pomažu jedni drugima. Mi smo uz vas. Obnova će biti duga, ali ćemo učiniti sve da ovo prelepo područje bude kao pre", kazala je Angela Merkel.

Kandidat za naslednika Merkelove na meti kritike zbog šale

Na udaru je Armin Lašet, jedan od glavnih kandidata za naslednika kancelarke. Uhvaćen je kako se šali sa kolegama dok se predsednik obraćao javnosti.

Izvinio se zbog svog ponašanja, ali to nije dovoljno političarima i medijima koji poručuju da je nedopustivo da se Lašet smeje dok zemlja plače.

Belgijska vojska poslata u četiri provincije 

I u Belgiji ne pamte takvu prirodnu katastrofu, vojska je poslata u četiri provincije da pomogne u spasavanju i evakuaciji.

U Holandiji je najgore u provinciji Limburg, jer je vodena stihija probila nasip. Kritično je u pokrajinama Austrije koje se graniče sa Nemačkom – Salcburgu i Tirolu.

Mesto u Austriji odsečeno od ostatka zemlje 

Austrijsko mesto Kelhsau, gde je održana gradska fešta, odsečeno je od ostatka zemlje.

Kancelar kaže da je šteta velika, ali da nikoga neće ostaviti na cedilu, već pomoći u obnovi. Obilne kiše pogodile su i Italiju.

Hitne službe u Palermu i drugim delovima Sicilije imale su na stotine poziva. Spasavali su ljude iz poplavljenih automobila, pošto su se ulice pretvorile u reke.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво