Читај ми!

SAD tuže "Amazon" zbog prodaje opasnih proizvoda

Američka Komisija za sigurnost proizvoda tužila je giganta internet trgovine “Amazon“ zbog navodne prodaje opasnih proizvoda. Federalni nadzorni organ traži od kompanije da zaustavi njihovu dalju prodaju.

Među proizvodima koji se navode u tužbi su detektori ugljen-monoksida koji ne alarmiraju, pidžame za decu koje bi mogle da se zapale i skoro 400.000 fenova za kosu koje bi ljude mogli da udare strujom ako padnu u vodu.

Te proizvode "Amazon" ne prodaje direktno već ih prodaju drugi trgovci, koristeći "Amazonovu" platformu, prenosi Si-En-En.

Mnoge od tih kompanija su iz inostranstva, a Komisija ima ograničene mogućnosti da ih prisili da prestanu da prodaju te proizvode ako se utvrdi da su opasni.

Komisija je navela da je uticaj na "Amazon" jedini način da se potrošači zaštite od tih proizvoda.

"Glasanje za podnošenje administrativne žalbe protiv Amazona je ogroman korak napred za ovu malu agenciju. Ali, to je ogroman korak preko velike pustinje – moramo se uhvatiti u koštac s tim kako se efikasnije nositi sa ovim masivnim nezavisnim platformama i kako najbolje zaštititi američke potrošače koji se na njih oslanjaju", izjavio je vršilac dužnosti predsednika Komisije Robert Adler.

Polovinu sve fizičke robe na "Amazonu" prodaju nezavisni trgovci. Samo od provizija i drugih plaćanja nezavisnih trgovaca i kupaca internet gigant je prošle godine prihodovao osamdeset milijardi dolara.

U žalbi se priznaje da je "Amazon" prestao da prodaje proizvode kada ih je osoblje Komisije obavestilo i da je kupce informisao o opasnim proizvodima i ponudio im povraćaj novca. Ali, u žalbi se kaže i da "Amazonove jednostrane akcije nisu dovoljne za saniranje opasnosti koje predstavljaju... proizvodi".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво