Читај ми!

Don Kihot i potraga za bivšima na Haitiju – Viski, zvaničnik i opozicionar

Vlasti Haitija saopštile su da tragaju za bivšim senatorom, otpuštenim vladinim zvaničnikom i osuđenim krijumčarem kokaina u istrazi ubistva predsednika Žovenela Moiza. Opsežna istraga do sada je zahvatila donkihotovsku galaksiju navodnih aktera ubistva, uključujući plaćenike iz Kolumbije, američkog pastora sa Haitija i kompaniju za obezbeđenje sa sedištem na Floridi.

Tačne okolnosti ubistva predsednika Haitija prošle nedelje ostaju zamagljene, prenosi Gardijan.

Najnoviji osumnjičeni nalaze se među petoricom begunaca za koje haićanska policija kaže da su naoružani i opasni.

Među onima za kojima se traga je i bivši senator Džon Džoel Džozef, poznati haićanski političar i protivnik stranke Tet Kale kojoj je Moize pripadao.

Gardijan navodi da he u video snimku objavljenom prošle godine na Jutjubu, Džozef je uporedio ubijenog predsednika sa koronavirusom.

Policija je identifikovala još jednog osumnjičenog kao Džozefa Felika Badioa koji je radio za Ministarstvo pravde Haitija i pridružio se vladinoj antikorupcijskoj jedinici u martu 2013. Agencija je izdala saopštenje u kojem se navodi da je Badio otpušten u maju nakon "ozbiljnih kršenja" neodređenih etičkih pravila, dodajući da je protiv njega podnela žalbu.

Treći osumnjičeni identifikovan je kao Rodolfe Žar koji koristi pseudonim "Viski" i 2013. je osuđen na skoro četiri godine zatvora. Na ročištu za izricanje presude 2015. godine, njegov advokat rekao je da je Žar bio poverljivi izvor američke vlade nekoliko godina pre podizanja optužnice.

Novi detalji istrage osumnjičenih pojavili su se kada su rođaci kolumbijskih plaćenika ubijenih i uhapšenih na Haitiju zbog njihovog navodnog učešća u atentatu rekli da su regrutovani SMS porukom u kojoj je stajalo da su "američkoj kompaniji potrebne specijalne snage, komandosi sa iskustvom, za posao u Centralnoj Americi ".

Prema pisanju Njujork tajmsa u poruci je stajalo i da će "pomoći u obnovi zemlje, u smislu obnove i demokratije, i da će biti pioniri".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво