Читај ми!

Novi talas vrućina u Rusiji, najavljene rekordne temperature u Moskvi

Posle rekordnih temperatura koje su u junu zabeležene u Moskvi novi talas vrućina preti da i u narednim danima glavni grad Rusije zabeleži rekorno visoke temperature za ovo doba godine.

Prosečne temperature izmerene u Rusiji tokom juna bile su za 3 stepena toplije od uobičajenih za ovaj period godine, a u nekim delovima zemlje zabeležene su rekordne temperature.

Ljudi se upućuju ka jezerima kako bi se rashladili dok talas vrućine zahvata zapadnu Rusiju, povećavajući temperaturu u Moskvi ka rekordno visokim temperaturama.

Prognoze za Moskvu predviđaju temperature do 35 stepeni Celzijusa u narednim danima, a mogle bi da obore rekordne temperature za uzastopna tri dana koje su zabeležene 1936, 1951. i 2010. godine.

Prošlog meseca temperatura vazduha u Moskvi dostigla je 34,8, što je  najtopliji dan zabeležen u junu u  poslednje 142 godine merenja.

U glavnom gradu u ponedeljak temperatura je dostigla 31 stepen Celzijusovih. Pavel Konstantinov, meteorolog sa Moskovskog državnog univerziteta, rekao je da je vrućinu izazvao "blokirajući anticiklon" koji je stigao iz Skandinavije.

"Porast učestalosti opasnih vremenskih događaja, a posebno vrućina neizostavno prati globalno zagrevanje", rekao je on za Rojters.

"Već je jasno da će se to dešavati sve češće i za njih moramo da se pripremimo, ne kao za retke događaje, već kao opasni vremenski fenomen koji se dešava posebno u gusto naseljenim delovima Rusije", rekao je on.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи