Читај ми!

Vanredno stanje na Haitiju, vojska na ulicama Port o Prensa

Vlasti na Haitiju su proglasile vanredno stanje i zatvorile aerodrom u u Port o Prensu, nekoliko sati pošto su za sada neidentifikovani napadači ubili predsednika Žovanela Moiza.

Vanredno stanje na Haitiju, praćeno zatvaranjem aerodroma i nekoliko ambasada zapadnih država, uvedeno je pošto su nepoznate osobe upale u rezidenciju i likvidirale predsednika Žovanela Moiza.

Nedugo pošto je zatvorena američka ambasada, predsednik Džo Bajden je rekao da je "šokiran i ožalošćen" zbog ubistva predsednika Haitija.

Premijer Haitija Klod Žozef za napad je optužio "strance", koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat posle ponoći i upala u predsednikovu rezidenciju.

U napadu je ranjena i predsednikova supruga. Prva dama Haitija je "stabilno, ali u kritičnom stanju", rekao je ambasador Haitija u Vašingtonu Bočit Edmond i dodao da se radi na njenom prebacivanju na lečenje u Majami, prenosi Rojters.

Pojedini mediji na Haitiju, prethodno su javili da je, po prijemu u bolnicu, podlegla povredama zadobijenim u napadu.

Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku, ali i dalje nije poznato ko su počinioci napada, iako lokalni mediji tvrde da je na listi sumnjivih šef mafije, bivši policajac koji je uspeo da ujedini nekoliko rivalskih grupa u jedinstvenu organizaciju.

Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine, a poslednjih nekoliko godina je na meti oštrih protesta opozicije, koja ga je optuživala za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво