Читај ми!

Bajden: Putin je u pravu, naši odnosi su na najnižem nivou

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u obraćanju novinarima na kraju Samitu G7 da je predsednik Rusije Vladimir Putin bio u pravu kada je rekao da su odnosi te dve države na najnižem nivou.

Džozef Bajden je rekao kako da smatra da bi Rusija mogla biti slabija nego što se činilo, kao i da se Moskva nadvila nad Bliskim istokom.

"Da budem jasan, mislim da je u pravu, a zavisi od toga kako konzistentno postupa u odnosu na međunarodne norme, što u mnogim slučajevima ne čini", rekao je Bajden novinarima na završetku Samita G7.

Bajden je, prenosi Rojters, iskoristio priliku na Samitu u Velikoj Britaniji da bi diskutovao o tome kako se najbogatije demokratije sveta sada suočavaju sa "egzistencijalnim takmičenjem sa 'autokratama', što će definisati 21. vek".

Bajden i Putin će se u sredu sastati u Ženevi, nakon mnoštva političkih sporova i optužbi za špijunažu, hakovanje, mešanje u izbore.

Od stupanja na dužnost, Bajden je najavio nekoliko akcija protiv Rusije kao odgovor na niz pitanja, uključujući sajber upad u "SolarVinds", navodno mešanje u izbore 2020. godine i gomilanje ruskih trupa u blizini granice na istoku Ukrajine.

Predsednik SAD je u aprilu najavio sankcije usmerene protiv 32 ruska entiteta i pojedinaca, uključujući 10 zvaničnika koji su proterani iz SAD.

Sa druge strane, Kremlj je preduzeo recipročne mere i proterao 10 američkih diplomata i zabranio ulazak osmoro sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, uključujući direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejnes, direktora FBI-a Kristofer Vraija, državnog tužioca Merika Garlanda i ministra za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

Susret u Ženevi, neće biti prvi sastanak Bajdena i Putina. Dvojica predsednika sastala su se 2011. godine, dok je Bajden u američkoj administraciji služio kao potpredsednik.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво