Читај ми!

Istočnonemački Mič Bjukenon spasava CDU

Politički konkurenti Hrišćansko-demokratske unije (CDU) priželjkivali su da i na poslednjem regionalnom testu pred septembarske savezne parlamentarne izbore CDU podbaci, ali dogodilo se pravo iznenađenje. Na nedeljnim pokrajinskim izborima u Saksoniji–Anhalt CDU je ubedljivo pobedila sa više od 16 procentnih poena prednosti u odnosu na drugoplasiranu partiju - desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD).

Prema poslednjim informacijama o prebrojanim glasovima, CDU je osvojila 37,1 odsto, AfD 20,8, Levica 11, socijaldemokrate 8,4, liberali 6,4 a Zeleni samo 5,9 odsto.

U odnosu na prethodne pokrajinske izbore održane 2016. godine, CDU je najveći dobitnik, jer je ostvario 7,3 procenta više. S druge strane, najveći gubitnici su Levica i AfD, koji su izgubili 5,3 odnosno 3,5 procentnih poena.

Podstrek za Armina Lašeta?

Iako međunarodni mediji ovu ubedljivu pobedu CDU vide kao "veliki podstrek" za kancelarskog kandidata demohrišćana Armina Lašeta da nasledi Angelu Merkel u kancelarskoj fotelji, nemački komentatori ističu da Lašetu "još predstoji dug put do kancelarijata".

Ipak, Zidojče cajtung priznaje da je Lašet, prema rezultatima anketa na nacionalnom nivou, "mnogo bliži" kancelarskoj fotelji.

Krajem aprila i u maju ankete su ukazivale na to da su Zeleni u prednosti u odnosu na demohrišćanski blok (CDU–CSU), pa je za pojedine medije njihova kandidatkinja Analena Berbok već proglašavana za "kancelarku posle kancelarke".

Međutim, na izborima za pokrajinski parlament u Magdebrugu pale su u vodu mnoge procene analitičara i istraživača javnog mnenja. Predizborna ankete su predviđale u Saksoniji-Anhalt tesnu borbu CDU i AfD-a u kojoj bi desničari mogli da postanu najjača stranka, dok su analitičari bili uvereni da bi Zeleni mogli da udvostruče tradicionalno mršavu podršku od oko pet odsto u toj istočnonemačkoj pokrajini.

Zeleni voz "iskočio iz šina"

Iako je u anketama Lašet i dalje manje popularan od Berbokove, Špigel procenjuje da su "glasači u Saksoniji–Anhalt dali Lašetu poklon neprocenjive vrednosti". Prema oceni ovog magazina, jasno je da Lašet u kampanji neće biti političar koji podstiče euforični optimizam, te mu je posle poraza CDU na izborima u dve pokrajine "iznad svega bilo potrebno smirenje, i sada ga ima".

S druge strane, nedeljnik Cajt ocenjuje da su rezultati nedeljnih pokrajinskih izbora Zelene "vratile tako gde često završe na istoku Nemačke: na dnu". Ispostavile su se pogrešne prognoze o tome da će duplirati podršku i da im je podrška porasla sa 5,2 na samo 5,9 odsto.

Ankete ukazuju i na to da se i na nacionalnom nivou podrška Zelenima se blago topi ili bar ne napreduje kao pre mesec, dva. Tome su doprineli ne samo za mnoge Nemci sporni predlozi o poskupljenju benzina, već i to da je kancelarska kandidatkinja Zelenih naprasno prijavila da osim primanja kao poslanica Bundestaga godišnje prima još 25.000 evra od stranke. To je pokrenulo pitanje licemerja stranke koja se hvali da je borac za transparentnost u politici.

Štaviše, ugledni konzervativni nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung je otkrio netačnosti u zvaničnoj biografiji Analene Berbok, nateravši je da ispravi netačnosti.

Na tome su likovali u CDU, čiji nesuđeni lider Fridrih Merc tvrdi da je "voz Analene Berbok iskočio iz šina".

I berlinski dnevnik Tagesšigel predviđa trnovit put za Zelene, dodajući da bi rezultat ovih pokrajinskih izbora „mogao da bude tihi predznak da bi, uprkos svoj euforiji oko kancelarske kandidatkinje Zelenih, naredne nedelje mogle da budu teške".

Isplatila se oštrina prema AfD-u

Zapravo, rezultat ovih izbora je najvećim delom posledica ogromnog poštovanja i podrške koju uživa aktuelni premijer Saksonije–Anhalt i funkcioner CDU Rajner Hazelof. Ovog političara mediji opisuju kao "čoveka centra, čoveka kompromisa i nekoga ko se mirno drži u teškim vremenima".

"Hazelof je napravi odličan posao. U predizbornoj kampanji mogao je da postiže poene svojim političkim iskustvom", ističe list Folksštime iz Magdeburga, dodajući da se isplatilo to što je Hazelof jasno pokazao u kampanji "oštrinu i da se kristalno jasno razlikuje od AfD-a".

Levo orijentisani dnevni list Tagescajtung na današnjoj naslovnoj strani objavio je da "Hazelof spasava CDU", uz foto-montažu u kojoj je glumca Dejvida Haselofa u ulozi Miča Bjukenona, u poznatoj američkoj TV seriji Čuvari plaže, prikazao sa glavom Rajnera Hazelofa.

Prezimena američkog glumca i nemačkog političara se razlikuju samo u jednom "s" viška, a međusobna poređenja su počela još pre 10 godina kada je neko na predizbornom posteru Hazeloga nalepio fotografiju glave američkog glumca poznatog po ulozi spasioca na plaži.

Hazelof je to smatrao zabavnim, naročito što on i njegova supruga vole muziku čuvenog glumca, pa su se i sreli na Haselofom koncertu u Berlinu, u februaru 2011.

Iako u političkoj predizbornoj TV sapunici nema Pamele Anderson, Hazelof je od juče postao svojevrsni istočnonemački Mič Bjukenon, koji bi mogao da spase demohrišćane od davljenja u predizbornim anketama i doprinese da CDU-CSU ipak budu najača politička snaga u budućem sastavu Bundestaga i da opet osvoji funkciju kancelara.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво