Читај ми!

Opšti izbori u Meksiku, kampanju obeležila "seča kandidata"

U Meksiku se održavaju opšti izbori. Predizbornu kampanju obeležilo je brutalno nasilje: ubijeno je više od devedeset – uglavnom opozicionih –političara, od kojih je njih 36 trebalo da bude na izbornim listama. Prema navodima medija, iza ubistava stoje mafijaški klanovi.

Oko 94 miliona građana bira 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika. Dosadašnju političku kampanju obeležio je, čak i za zemlju sa prosečno 100 ubistava dnevno, visok stepen nasilja. Narko-mafija je od septembra ubila 91 političara, koji su bili uglavnom kandidati opozicije.

"Postoji veliki rizik. Da, ima straha. Znamo da u svakom trenutku možemo pretrpeti napad", kaže Dijana Icel Hernandez.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužuje medije da preuveličavaju problem. A mediji izveštavaju da se pod pritiskom narko-kartela, politička scena u Meksiku raspada pred izbore. Ubistva, otmice, pretnje, podmetanje požara i iznude.

Stručnjaci navode da narko-bande žele "svoje" kandidate u gradskim skupštinama i vladi, kako bi mogli da nesmetano rade bez mešanja policije i da iznuđuju novac od lokalnih preduzeća i vladinih budžeta.

Vladini predstavnici ohrabruju birače.

"Sve je spremno. Građani mogu slobodno da glasaju. Njihovi glasovi će biti poštovani i prebrojani… Posle nekoliko decenija razvoja našeg izbornog sistema, stvoreni su uslovi za slobodno glasanje, ‘uprkos neobičnim uslovima’‘ i pandemiji kovida u kojima je sproveden izborni proces", navodi Lorenco Kordova iz Nacionalne izborne komisije.

Statistički podaci pokazuju da se u Meksiku ne prijavljuje čak 94 odsto krivičnih dela, a procenat rešenih slučajeva ne prelazi jedan odsto.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво