Tesan izborni rezultat u Izraelu

Neizvesno je ko će biti mandatar nove vlade Izraela nakon opštih izbora u toj zemlji. Tesan izborni rezultat između partije Kadima i opozicionih desničarskih snaga okupnjenih oko partije Likud. Dobar izborni rezultat ultranacionalnih snaga.

Posle svih preobrajnih glasova na jučerašnjim vanrednim izborima u Izraelu dve glavne partije polažu pravo na formiranje nove vlade.

Izraelska desničarska stranka Likud osvojila je 27 mandata, a partija Kadime, predvođena aktuelnom ministarkom spoljnih poslova Cipi Livni, dobila jedno mesto više, 28 od ukupno 120 mandata.

Prema rezultatima izbora još uvek je neizvesno kako će izgledati buduća vlada Izraela niti ko će je predvoditi.

Po logici stvari, mandat za sastav nove vlade bi trebalo da dobije lider Kadime Cipi Livni, aktuelni ministar spoljnih poslova.

Lider suparničkog Likuda, bivši premijer Benjamin Netanijahu, rekao je po objavljivanju rezultata da je uspeh desnice neosporan ali pravo da formira novu vladu pripada njemu.

Predsednik Izraela Šimon Peres odlučiće posle konsultacija sa svim partijama, ko će biti mandatar nove vlade, koja će po svemu sudeći biti koaliciona.

Cipi Livni uverena je da će mandat biti poveren njenoj partiji, pa je jutros prekla da će biti druga žena premijer u istoriji Izraela.

Neposredno pred raspisivanje izbora izgledalo je da su Izraelci nezainteresovani za promene, ali se na kraju ispostavilo da je na birališta izašlo 65,2 odsto od ukupno 5,3 miliona Izraelaca.

Poznavaoci prilika u Izraelu ističu da liderka centralne partije Cipi Livni nema baš mnogo šansi da postane mandatar nove vlade.

Veliki uspeh ultranacionalne partije

Veliki pobednik izbora je i lider ultranacionalističke partije "Izrael naš dom" Avigdor Liberman čija je partija osvojila 15 mesta u pralamentu i tako potisnula sa trećeg mesta Laburističku partiju ministra odbrane Ehuda Baraka, koja je osvojila dva mesta manje.

Sada se predviđa da bi baš Libermanova stranka "Izrael naš dom" mogla da presudi ko će biti novi predsednik vlade.

Uspeh desničarskih partija u novom sazivu mogao bi da zabrine novog američkog predsednika Baraka Obamu i umanji nadu u napredak mirovnog procesa s Palestincima i drugim arapskim susedima Izraela.

Sve ankete su, pre izbora, predivđale jasnu pobedu Likuda, ali je prednost te partije značajno smanjena u odnosu na Kadimu posle nedavne ofanzive Izraela na Pojas Gaze.

broj komentara 0 pošalji komentar