Читај ми!

Nigerija suspendovala Tviter zbog brisanja objave predsednika

Nigerija je na neodređeno vreme zabranila Tviter, dva dana nakon što je ta društvena mreža uklonila objavu nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija, u kojoj je zapretio da će kazniti lokalne secesioniste, prenosi Rojters.

Ministar informisanja Lai Muhamed rekao je da je vlada tako postupila zbog "upornog korišćenja platforme za aktivnosti koje su u stanju da potkopaju korporativno postojanje Nigerije".

Muhamed nije precizirao u kakvom će obliku biti suspenzija, niti je dao više detalja. Ministarstvo na čijem je čelu, takođe na Tviteru, najavilo je suspendovanje Tvitera.

"Sačekajte i vidite kako će se stvari odvijati", rekao je pomoćnik ministra za Rojters na pitanje o detaljima suspenzije.

Od ranih jutarnjih sati u subotu, Tviter je bi nedostupan sa mreža određenih mobilnih operatera, ali su aplikacija i sajt radili u Lagosu i Abudži.

Tviter istražuje "duboko zabrinjavajuću" obustavu rada i "pružiće više informacija kada saznamo više", navodi se u saopštenju kompanije.

U sredu je američka tehnološka kompanija rekla da je Buharijev post u kom navodno preti kažnjavanjem grupa optuženih za napade na vladine zgrade kršio Tviterovu politiku "nasilničkog ponašanja".

U aprilu je ministar informisanja ljutito reagovao kada je Tviter za svoju prvu afričku kancelariju izabrao susednu Ganu. Rekao je da su na kompaniju uticali lažni prikazi Nigerije, uključujući izveštaje o suzbijanju protesta prošle godine.

Demonstranti koji su pozivali na reformu policije koristili su društvene mreže za organizovanje, prikupljanje novca i deljenje navodnih dokaza policijskog uznemiravanja. Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi objavio je post u kome je pozvao svoje sledbenike da doniraju.

U znak protesta, Muhamed je pozvao na "neki oblik regulacije" na društvenim mrežama u borbi protiv "lažnih vesti".

Portparol "Ertela", jednog od najvećih nigerijskih mobilnih operatera, u petak je odbio da kaže da li je kompanija dobila bilo kakve vladine direktive o suspenziji.

MTN, najveći mobilni operater, nije odgovarao na pozive i poruke kada je Rojters zatražio komentar.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво