Читај ми!

Astipalea i "Folksvagen", eksperiment za potpuni zaokret Grčke u korišćenju energije

"Folksvagen" je grčkom ostrvu Astipalea isporučio osam električnih automobila, što je prvi korak ka zelenoj transformaciji transporta na tom ostrvu, modelu koji će se, kako se nada Vlada, proširiti i na ostatak zemlje.

Premijer Kirjakos Micotakis, koji je zelenoj energiji dao centralno mesto u oporavku nakon pandemije, prisustvovao je u sredu ceremoniji isporuke zajedno sa izvršnim direktorom "Folksvagena" Herbertom Disom, prenosi Rojters.

"Astipalea će biti testni poligon za zelenu tranziciju: autonomnu energiju u potpunosti pokrenutu prirodom", rekao je Micotakis.

Automobile će koristiti policija, obalska straža, a koristiće se i na lokalnom aerodromu.

Cilj je da se zameni oko 1.500 automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električnim modelima i smanji broj vozila na popularnom turističkom odredištu, za trećinu.

Ostrvski javni autobuski prevoz biće zamenjen tzv. šering sistemom. Lokalnim stanovnicima i turistima biće na raspolaganju 200 električnih vozila za iznajmljivanje, dok će ostrvljanima biti dodeljene i subvencije za kupovinu vozila na električni pogon, bicikala i punjača.

Do sada je 12 punjača već instalirano širom ostrva, a biće instalirano još 16.

Finansijski uslovi ugovora sa "Folksvagenom" nisu objavljeni.

Astipalea, koja se prostire na 100 kvadratnih kilometara u Egejskom moru, trenutno gotovo u potpunosti zadovoljava svoje potrebe za energijom pomoću dizel-generatora, ali očekuje se da će veliki deo toga zameniti solarnom elektranom do 2023. godine.

"Astipalea može postati osnova za brzu transformaciju, podstaknuta uskom saradnjom vlade i kompanija", kazao je Dis.

Nemački automobilski koncern i grčka vlada potpisali su 4. novembra odgovarajuće pismo o namerama. Izvršni direktor "Folksvagena" Herbert Dis rekao je tada da se radi o projektu koji je, prema njegovim saznanjima, jedinstven u svetu.

Grčka, koja se decenijama oslanja na ugalj, namerava da zatvori sve takve elektrane, sem jedne do 2023. godine, kao deo napora za povećanje obnovljivih izvora i smanjenje emisije ugljenika za 55 odsto do 2030. godine. 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара