Читај ми!

Seča kandidata pred izbore u Meksiku, 89 mrtvih

Najmanje 89 političara, od kojih su 35 bili kandidati na izborima, ubijeno je tokom predizborne kampanje u Meksiku, navodi se u izveštaju o političkom nasilju agencije Etelekt. Političari su bili meta napada u 782 slučaja.

Na izborima u Meksiku lakše je pobediti mecima nego argumentima, proizlazi iz izveštaja o politički motivisanom nasilju, koji je objavila agencija Etelekt.

Od početka kampanje, ubijeno je 89 političara, od kojih su 35 bili i kandidati za neku od funkcija koje su predmet junskih izbora, na kojima se bira 500 poslanika u Donjem domu Parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.

Talas politički motivisanog nasilja prati i sveukupan rast kriminala, pa je maj bio "najsmrtonosniji" mesec ove godine u Meksiku, jer su ubijene ukupno 2.462 osobe, ili 79 dnevno.

Uzrok novom talasu nasilja, navode meksički eksperti, su politička rivalstva i borba za prevlast između narko-kartela, kojima korumpirani političari omogućavaju nesmetano delovanje.

Prema navodima meksičke kompanije Etelekt, 75 odsto ubijenih su aktivisti opozicionih stranaka.

Pred izbore 6. juna politička scena u Meksiku se naprosto raspala pod pritiskom narko-kartela, čiji se pripadnici smatraju odgovornim za 782 napada na političare, od kojih je 89 bilo sa smrtnim ishodom.

Meksički mediji navode da je nasilje povećano za čak 64 odsto u odnosu na prethodne izbore, što je rezultiralo odustajanjem dvadesetak kandidata.

Statistički biro objavio je nedavno da se u Meksiku ne prijavljuje čak 94 odsto krivičnih dela, dok procenat rešenih ne prelazi jedan odsto.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво