Читај ми!

Može li živa diplomatska aktivnost da osigura krhki mir između Izraelaca i Palestinaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom boravka u Izraelu obećao je pomoć Gazi kako bi se održao još uvek krhki mir između Izraelaca i Palestinaca. Uprkos protestima Blinken je otišao i u Rmalu na razgovore sa predesednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Dan opreza u Izraelu, tokom posete američkog državnog sekretara Blinkena. Vojska i policija u tramvajima, na ulicama, gotovo na svakom koraku.

Još uvek se ne vidi da se mir primio. Naročito mladi i Izraelci i Palestinci su pod lupom jer su u najvećem procentu oni bili nosioci nereda kada su u pitanju paljevine, demoliranja imovine i više slučajeva linča.

Ipak, Blinken je ovde glavna vest - on je nakon sastanka sa premijerom Izraela izneo uveravanja da će pomoć Gazi biti izvedena bez šanse da ona završi u rukama Hamasa. Obećava veće angažovanje Amerike.

"Verujemo da Palestnici i Izraelci jednako zaslužuju da žive sigurno i bezbedno, da uživaju jednaku slobodu, jednake prilike i demokratiju, kao i da budu tretirani dostojanstveno", rekao je Blinken.

Državni sekretar SAD boravi i u Ramali, uprkos protestima organizovanim protiv njega.

Na sastanku je sa predesednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom, koji se pre toga sastao sa Jordanskim ministrom spoljnih poslova. Živa diplomatska aktivnost u regionu ima za cilj da osigurao vrlo krhki mir.

Nešto više armature u beton temelja mirovnog procesa dodao je Egipat obećavši Gazi čak pola milijarde dolara za rekonstrukciju.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво