Читај ми!

Minsk: Reagovanje Zapada planirana provokacija, spremni da prosledimo sve informacije

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej kaže da je Minsk spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom "Rajanera" zainteresovanim stranama ali, tvrdi, još nije bilo nikakvih zahteva iz zemalja članica Evropske unije.

Evropski savet i lideri EU pozvali su na uvođenje niza sankcija protiv beloruskog režima i nacionalnih avio-kompanija zbog prisilnog spuštanja aviona "Rajanera" na aerodrom u Minsku i privođenja dva putnika, beloruskog novinara Romana Protaševiča i njegove partnerke Sofije Sapege.

Vladimir Makej je istakao da su beloruske vlasti spremne da proslede svaku informaciju o incidentu i da sprove transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci, prenosi Tas.

Naglasio je da je Belorusija spremna da pozove eksperte, pre svega iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport, kako bi sproveli istragu.

Ocenio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.

"Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari", poručio je Makej.

Avion kompanije "Rajaner" morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada su uhapšeni Protaševič i Sapega, koji su putovali iz Atine za Vilnjus.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво