Читај ми!

Belorusija tvrdi da je Hamas pretio da će oboriti avion "Rajanera"

Direktor odeljenja za vazduhoplovstvo beloruskog Ministarstva saobraćaja Artjom Sikorski kaže da je aerodrom u Minsku dobio imejl o postavljenoj bombi u juče prizemljenom avionu "Rajanera". Agencija "Belta" navodi da su preteću poruku uputili militanti Hamasa.

Artjom Sikorski navodi da je sadržaj imejla bio napisan na engleskom jeziku, a poslat je sa adrese protonmail.com.

"Mi, vojnici Hamasa, zahtevamo da Izrael zaustavi vatru u Pojasu Gaze. Zahtevamo da Evropska unija prestane da podržava Izrael u ovom ratu. Znamo da se učesnici ekonomskog foruma Delfi vraćaju kući avionom FR-4978. Na avion je postavljena bomba. Ako naši zahtevi ne budu ispunjeni, bomba će eksplodirati nad Viljnusom 23. maja", pisalo je u poruci, koju prenosi agencija Belta citirajući neimenovani izvor.

Beloruska agencija navodi da su informacije o pretnji prosleđene posadi kompanije "Rajaner" odmah nakon ulaska letelice u vazdušni prostor Belorusije i uspostavljanja komunikacije između beloruskog kontrolora letenja i letelice.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je juče da avion kompanije "Rajaner" na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar, prinudno sleti u Minsk.

Po sletanju aviona, beloruska policija privela je opozicionog novinara Romana Protaševiča i njegovu devojku Sofiju Sapegu. 

Protaševič se nalazi na poternici zbog prošlogodišnjih protesta nakon predsedničkih izbora na kojima je Lukašenko proglasio pobedu.  

Iz "Rajanera" je saopšteno da se u avionu nije nalazilo ništa što bi moglo da predstavlja bezbednosnu pretnju i da je vazduhoplov, nakon nekoliko sati provedenih u Belorusiji, uspešno sleteo u Viljnus u 20.45.  

Direktor "Rajanera" rekao je ranije danas da veruje da su se u avionu te kompanije nalazili agenti beloruskog KGB-a.

Izjava direktora "Rajanera" je prva zvanična potvrda da su se u Minsku iskrcale još četiri osobe, čime se podgrevaju spekulacije da su Protaševiča pratili pripadnici bezbednosnih službi i pre sletanja aviona. 

Lukašenkov potez naišao je na oštre reakcije evropskih država, a EU preti i uvođenjem sankcija.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара