Читај ми!

Izrael najavljuje nove napade na položaje Hamasa, međunarodna zajednica apeluje na prekid vatre

Palestinci iz Pojasa Gaze ponovo su raketirali Izrael, saopštila je izraelska vojska. U Gazi je ubijen jedan od vođa islamista. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće četvrtu sednicu posvećenu izraelsko-palestinskom sukobu.

Израел извршио 120 напада на Газу за 24 сата

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) извршиле су 120 напада на Појас Газе у претходна 24 сата, у чему су користили и 10 ракетних бацача, пренео је  изјаву портпарола ИДФ-а Хидаја Зилбермана.

Према његовим речима, неколико напада је било усмерено ка имучном насељу Римал у Гази, где живе бројни Хамасови лидери, јавио је Тас.

Рекао је и да су се израелске снаге спремале да нападну нове локације вечерас.

Борељ: Израел има право да се брани, али пропорционално

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ осудио је ракетирање израелске територије од стране Хамаса и подржао право Израела да се брани "пропорционално и у складу са међународним хуманитарним правом".

Борељ је, после ванредне видео конфренције министра спољних послова ЕУ, коју је сазвао због ескалације насиља између Израела и Палестинаца, нагласио да је 26 од 27 држава чланица подржало "општи став" у контексту кризе за коју је оцењено да је најгора криза у Израелу и окупираним палестинским територијама још од 2014. године.

"Приоритет је тренутни престанка насиља и заустављање војних активности како би се заштитили цивили и омогућило допремање хуманитарне помоћи Гази", каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је навео да је поред основног приоритета, прекида насиља, неопходно кренути у успостављње политичког дијалога, повратак поверања и "потенцијално покретање мировног процеса који је дуго у блокади".

Меркелова и краљ Абдулах подржавају прекид ватре

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је преко видео-линка са јорданским краљем Абдулахом о ескалирајућем насиљу на Блиском истоку и обоје су подржали напоре да се постигне прекид ватре, рекао је портпарол Меркелове.

"Обоје су се сложили да би иницијативе за брзи прекид ватре требало да буду подржане у циљу стварања услова за обнављање политичких преговора", навео је он у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Ганц: Нема заштићених, имамо још хиљаде мета

Израелски министар одбране Бени Ганц изјавио је да израелска војска има на хиљаде циљева које може да гађа у Гази, поручивши да нико није заштићен.

"Ниједна особа, област или насеље у Гази није заштићна. Имамо још на хиљаде мета за нападе чији се број само повећава. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) имају пуно планова да наставе нападе на Хамас и борба неће стати док не донесемо потпун и дугорочан мир", рекао је Ганц током посете морнаричкој бази у Ашдоду на југу Израела.

Рекао је да међународна заједница "треба да разуме да је Хамас терористичка група која је отворила ватру и која наставља да пуца неселективно на цивиле, те да сноси одговорност и плаћа цену", преноси Тајмс оф Израел.

Ганц је рекао и да је су припадници ИДФ распоређени и спремни на свим границама и да ће осујетити сваки покушај страних елемената да науде грађанима Израела или његовом суверенитету.

Две особе погинуле у гранатирању пограничних израелских подручја

Израелски болнички извори саопштили су да су у последњем гранатирању пограничних насења из правца Газе погинуле две особе.

Ради се радницима из иностранства и реч је о мушкарцима старим око 30 година, наводе болничку извори.

У том гранатирању је повређено и више особа.

УН: Расељено 52.000 Палестинаца

Више од 52.000 Палестинаца расељено је због израелских ваздушних удара на Појас Газе, у којима је уништено или тешко оштећено скоро 450 зграда, саопштила је Kанцеларија УН за координацију хуманитарних послова.

Портпарол канцеларије Јенс Лерке рекао је у Женеви да је 47.000 расељених Палестинаца потражило уточиште у 58 школа у Гази којима управљају УН.

Према његовим речима, у израелским нападима  уништене су 132 зграде, а 326 је тешко оштећено, укључујући шест болница и девет примарних здравствених центара, као и постројење за десалинизацију, због чега око 250.000 људи нема приступ пијаћој води.

Маргарет Харис, портпаролка Светске здравствене организације упозорила је на озбиљан недостатак медицинских средстава, ризик од болести услед загађења воде и ширење ковида  међу расељенима.

Палестинске власти саопштиле су да је од почетка сукоба пре осам дана у израелским ваздушним ударима погинуло 212 људи, међу њима 61 дете и 36 жена, а да је у Израелу погинуло десеторо људи, укључујући двоје деце.

Десет особа повређено у минобацачком нападу из Газе

Најмање 10 људи је повређено, од којих четворо тешко, у најновијем минобацачком баражу из појаса Газе на југ Израела, кажу медицински извори.

Борељ са Блинкеном о прекиду борби у Гази

Министар спољних послова ЕУ Жосеп Борељ разговарао је са америчким колегом Ентонијем Блинкеном о прекиду борби у Гази између Израела и Хамаса.

Такође су разговарали о томе како "смањити тензије" између Израела и Палестинаца, написао је Борељ на Твитеру.

"Гледајући унапред, такође су нам потребне дугорочне иницијативе како би разбили динамику сукоба и оживели изгледе за мирну будућности за све", написао је Борељ.

Израелске трупе обориле дрон који је стигао из Јордана

Израелске трупе обориле су дрон који се приближавао северном Израелу из правца Јордана, саопштиле су израелске снаге.

Према наводима војске, беспилотна летелица се кретала према подручју Бет Шеан на северу Израела.

"Беспилотну летелицу су надзирале ваздухопловне јединице одбрамбених снага. Фрагменте беспилотне летелице прикупиле су снаге безбедности", саопштила је израелска војска.

Иако се дрон приближио израелској граници из правца Јордана, није потпуно јасно да ли је одатле и потекао.

Челници Хамаса "на нишану" Израела, нема говора о примирју

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су сви челници ханаса на нишану израелске војске и да војска нема мандат да говори о примирју.

"Покушавамо да их нападнемо и када се остваре оперативни услови, надам се да ћемо успети", рекао је портпарол Ираелских одбрамбених снага.

Он је за Војни радио рекао да од начелника штаба добијају упутства и циљеве за наредна 24 сата.

"Ми не говоримо о прекиду ватре. Ми се фокусирамо на борбу", рекао је портпарол.

Током ноћи из Газе на Израел испаљено 90 ракета

Ираелска војска саопштила је да је током ноћи из правца гзе испаљено 90 ракета на Израел. Од тог броја 20 ракета није успело да досегне Израел већ је пало у појас Газе док је већина осталиг ракета неутрализована уз помоћ одбрамбененог система "челична купола".

Izraelsko-palestinski sukobi ušli su u deveti dan. Tenzije na Bliskom istoku se ne smiruju.

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u gradu Sderotu i područjima povezanim sa Pojasom Gaze, prenosi Tas.

Izraelski radio Kan navodi da su pogođeni obdanište i fabrika u Sderotu, ali da nema izveštaja da je bilo žrtava.

Razmena raketne paljbe između Izraela i Hamasa počela je 10. maja kod džamije Al Aksa na Hramovnoj gori u Istočnom Jerusalimu.

Prema poslednjim podacima, u razmeni raketne paljbe koja traje od 10. maja poginulo je deset Izraelaca i više od 220 Palestinaca.

Američki predsednik Džozef Bajden je, u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, rekao da podržava prekid vatre u borbi između "Izraela i palestinskih militanata", saopštila je Bela kuća.  

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće četvrtu sednicu posevećenu izraelsko-palestinskom sukobu za proteklih nedelju dana, saopštila je misija Norveške pri UN.

Pored Norveške, održavanje sednice su inicirali Kina i Tunis.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво