Читај ми!

Amerika, rasizam s aromom mentola

"Mi ne pušimo ovo sranje, mi ga samo prodajemo. Branimo pravo mladih, siromašnih, glupih i crnaca da puše", reči su koje se, prema navodima iz odnedavno dostupnih dokumenata, pripisuju jednom od ključnih ljudi američke duvanske industrije.

Америка, расизам с аромом ментола Америка, расизам с аромом ментола

Mentol cigarete u Americi su na korak od zabrane. Posle Kanade, Britanije i Evropske unije, ove cigarete će biti, kako stvari stoje, stavljene van zakona i u SAD, gde je u toku žestoka rasprava o uzrocima i posledicama ovog poteza.

Glavna tačka spoticanja su manjinske zajednice, poput Afroamerikanaca, koji čine veliku većinu pušača ovih cigareta.

Brutalan, ali i prilično iskren citat jednog od čelnika duvanske industrije, obelodanjen u sklopu sveopšte i na trenutke ostrašćene rasprave o smislenosti ove zabrane, jedan je od ključnih argumenata pobornika teorije da je duvanska industrija, tokom prethodnih decenija, marketinški vešto upakovala ove cigarete kako bi lakše doprla do mladih Afroamerikanaca i predstavila proizvod kao deo njihove kulture.

Svakodnevna borba

"Pušim 'njuport' kao lud, jer idem na sud", napisao je Notorijus Bi-Aj-Dži, ikona američke hip-hop scene, još 1994. godine u pesmi Svakodnevna borba (Everyday Struggle) u kojoj se suštinski opisuju destruktivni stereotipi sa kojima se decenijama suočavaju mladi Afroamerikanci širom SAD.

Gađajući mlade koji su živeli u tom suludom okruženju siromaštva, kriminala i smrti, negde krajem pedesetih godina prošlog veka, američka duvanska industrija iz naftalina je izvukla prilično izanđalu ideju i na tržište nanovo izbacila novu generaciju cigareta sa ukusom mentola, ciljajući, kako se ispostavilo, upravo manjinsko stanovništvo poput crnaca, Latinoamerikanaca i Indijanaca.

Šezdesetak godina kasnije, oko 90 odsto Afroamerikanaca pušača kupuje upravo cigarete sa ukusom mentola, pa su američke vlasti odlučile da ih zabrane, tvrdeći da ovim potezom brane pravo na život pripadnika ove manjinske grupe, koji čini oko 13 odsto ukupnog broja stanovnika SAD.

Džez festivali i javni nastupi repera i igrača bejzbola godinama su bili lansirna rampa za cigarete u šarenim kutijama egzotičnih naziva, poput "Karipskog povetarca", "Moka tabua", ili "Ponoćnih bobica", što se pokazalo izvanrednom, ali i jednako smrtonosnom taktikom, pa se ogromna većina crnih pušača, između 86 i 90 odsto, odlučivala upravo za ove proizvode.

Već naredne godine, mentol cigarete će biti stavljene van zakona, ali još ostaje nejasno šta će se dešavati sa ljudima koji budu pokušavali da prodaju ili puše tu vrstu cigareta. Afroamerikanci su podeljeni na pristalice i protivnike ove odluke, pri čemu odlučnost ove druge strane nesebično podržava duvanska industrija.

Bez obzira na silan trud lobista, čini se da duvanska industrija neće uspeti da spreči zabranu mentol cigareta u SAD, koje su se na američkom tržištu prilično neuspešno pojavile tridesetih godina prošlog veka, kao "zdrava varijanta" klasičnih cigareta, ili pljuge koje mogu da se puše i dok vas, recimo, boli grlo.

U želji da spreče, ili bar odlože zabranu, duvanski giganti su pokrenuli veliku kampanju pokušavajući da obesmisle odluku federalnih vlasti SAD, pa su ozbiljnim donacijama motivisali niz boraca za prava Afroamerikanaca da relativizuju čitav poduhvat i predstave kao potencijalno novo žarište nesuglasica ili čak ozbiljnih problema.

Strah od zabrane mentola

Strah od dodatnog otuđenja i kriminalizacije Afroamerikanaca, rekao je sveštenik Al Šarpton, jedan od glasnih boraca za prava crnaca u SAD, objašnjavajući rezerve prema ovoj zabrani. Šarpton je u jeku rasprave upozorio da je posledice ovakvog poteza prilično lako predvideti – u ionako prepunjene američke zatvore stići će novi talas osuđenika, mahom mladih crnaca i procvetaće crno tržište cigareta sa aromom mentola.

Šarpton, kako piše Njujork post, nije stigao da pomene da je pre dve godine, tokom neuspešne kampanje za zabranu mentol cigareta u Njujorku, primio ozbiljnu donaciju duvanskih lobista kako bi se zauzeo za njihovu stranu u raspravi sa gradskim vlastima najvećeg grada u Sjedinjenim Američkim Državama, namernim da sklone ove cigarete iz prodavnica.

Iako Šarptonove zamerke nisu sasvim bez osnova, pobornici zabrane tvrde da je njegov stav zasnovan na pogrešnoj hipotezi – jer pušenje mentol cigareta neće biti kažnjavano, već će jednostavno biti zabranjena njihova prodaja. U Americi, međutim, upozoravaju da su takvi pokušaji, u prošlosti, prečesto izmicali kontroli, pa bi se crnačka populacija, još jednom i bez ikakve krivice, mogla naći na pogrešnoj strani zakona.

"FDA (Američka Uprava za hranu i lekove) će obezbediti preduslove neophodne da nelegalni duvanski proizvodi ne nađu put do tržišta", ključna je poruka vlasti u Vašingtonu pred zabranu cigareta sa aromom mentola. Uzimajući u obzir načine na koje ostale nelegalne supstance, poput kokaina ili kakvih drugih droga, stižu do potrošača širom Amerike, ostaje nejasno na koji način vlasti to nameravaju da urade.

Amerikanci su skeptični. Smatraju da će se zabranom mentol cigareta stvoriti paralelno tržište koje će preplaviti nove verzije tih cigareta, ovaj put sumnjivog kvaliteta, koje će, kao uostalom i većina zabranjenih stvari, stizati iz Južne Amerike ili Meksika.

Kao primer koji predstavlja upozorenje, protivnici zabrane najčešće pominju ubistvo Erika Garnera, koji je preminuo posle susreta s policijom zbog nelegalne prodaje jedne cigarete na ulici 2014. godine.

Garnera su, u slučaju koji je podigao silnu prašinu u SAD, zaskočila dva policajca i ugušila ga na način sličan onome koji je života koštao Džordža Flojda. Slučaj Garner, uostalom, bio je ključni argument prilikom neuspešnog pokušaja grada Njujorka da zabrani mentol cigarete pre dve godine.

Sve oči uprte u Meksiko

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da je Kanada već zabranila cigarete sa ukusom mentola, pa se postavlja pitanje kakve će se uopšte cigarete naći na novom, nelegalnom tržištu, koje će se neminovno izroditi pošto zabrana postane pravosnažna.

Evropska unija i Britanija su cigarete sa ukusom mentola zabranile pre nešto više od godinu dana, ali za sada nema pouzdanih istraživanja koliko je ta zabrana uticala na ponašanje potrošača.

Retka istraživanja posledica zabrane u Kanadi navode na zaključak da će pušači mentol cigareta radije ostaviti pušenje nego preći na normalne cigarete, kao i da je kupovina mentol cigareta jednostavno preseljena u rezervate starosedelaca, koji su izuzeti iz ove zabrane.

Kao i obično, pogledi skeptika uprti su put Meksika, odakle osim droge na američko tržište dolazi i gomila lekova, koji su na teritoriji SAD preskupi, kao i oružje i svakakve druge stvari koje su Amerikanci, s pravom ili ne, stavili van zakona.

U nizu otvorenih pitanja ostaje nepoznanica kako će se policija, kada dobije mandat da se obruši na nelegalno tržište cigareta, odnositi prema osobama ili vlasnicima prodavnica koje, po starom američkom običaju, prodaju cigarete na komad.

Predstavnici Afroamerikanaca se pitaju i da li će, kao do sada, crnci i belci imati drugačiji status pred zakonom kada ih uhvate kako puše mentol cigarete.

U suštini, oko 90 odsto Afroamerikanaca pušača kupuje cigarete sa aromom mentola, dok je procenat među belcima dramatično manji, procenjuje se da je između 25 i 40 odsto.

Istorija rasizma

Tokom šezdesetih godina, istovremeno sa rastom pokreta za zaštitu ljudskih prava crnaca i sve češćim pojavljivanjem Afroamerikanaca u medijima, počela je i propagandna ofanziva na ovaj deo američke populacije kako bi se pospešila prodaja čitavog niza proizvoda, uključujući i mentol cigarete.

"Pušite cigarete kul? To je kao da vozite rols-rojs", jedna je od reklama koje su pratile globalnu ekspanziju džez kulture tokom pedesetih i šezdesetih godina i polako seljenje afroameričke populacije u velike gradove posle Drugog svetskog rata.

Marketinški stručnjaci su među tom populacijom pronašli i idealne manekene, pa je prvi crnac koji je zaigrao u njujorškim Jekijsima, Elston Hauard, postao portparol cigareta "kul", dok su proizvođači rivalskih cigareta "njuport" iskoristili pesmu Džejmsa Brauna "Papa's Got a Brand New Bag", ili "Tata ima potpuno novu torbu" i prepevali je u "Njuport je potpuno novi doživljaj pušenja mentol cigareta".

Agresivno ciljanje Afroamerikanaca, preko časopisa, radija i naravno televizije, podudarilo se vremenski sa eksplozijom potrošnje mentol cigareta među ovom populacijom, pa je marka "kul" preko noći postala treća po prodaji cigareta na američkom tržištu. Istraživanja su pokazala da su do 1975. godine gotovo polovina kupaca ovih cigareta bili crnci.

Nedugo nakon toga, popularnost ovih cigareta je počela da opada, mahom zbog pada kvaliteta, ali i želje Afroamerikanaca da se izmaknu iz kandži stereotipa, pa su proizođači u narednih nekoliko godina organizovali niz kulturnih događaja, poput "Kul džez festivala" u Njujorku, koji je ubrzo prerastao u putujući cirkus sa posebnim manifestacijama namenjenim latino populaciji, ljubiteljima kantri muzike i na koncu kampanju koju su pratili nastupi velikih zvezda hip-hopa.

Istovremeno, pojavila su se istraživanja koja su pokazala da je ukus mentol cigareta "zavodljiviji" od smrada običnih pljuga, kao i da osobe koje počnu da puše mentol cigarete znatno teže ostavljaju tu naviku od ostalih.

Takođe, pokazalo se i da je duvanska industrija namerno "gađala" manjinske grupe i Afroamerikance, zbog čega je procenat pušača u ovim grupama ostao isti, iako je, kako su tekle godine, ukupan broj pušača u SAD dramatično opadao.

Iako su još 2009. godine zabranjene cigarete sa aromom bombona, mentol cigarete su, nekim čudom izuzete iz te zabrane, ali je formirana posebna komisija sa jedinim ciljem da prati razvoj situacije vezane za upravo ovu vrstu duvanskih proizvoda.

Tokom pet godina obuhvaćenih istraživanjima, ustanovljeno je da su se cigarete s aromom mentola pojavile u 460 muzičkih numera, koje je samo na Jutjubu i sličnim platformama videlo oko četiri milijarde ljudi.

Dve godine kasnije, ta komisija je jasno upozorila da bi mentol cigarete jednostavno morale biti zabranjene.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво