Читај ми!

Napad talibana u Avganistanu, poginulo najmanje sedam vojnika

Talibanski pobunjenici napali su vojnu stražu u Fari, provinciji na jugozapadu Avganistana. Zvaničnici su saopštili da je tokom napada poginulo najmanje sedam vojnika. Napadi u Avganistanu su u porastu od 1. maja, kada je bio rok za povlačenje stranih vojnika.

Guverner Fare Tadž Mohamed Džahid je, u video-poruci, naveo da su talibani digli u vazduh objekat u kojem su se nalazili vojnici, nakon što su prokopali 400 metara dug tunel kako bi im prišli iz obližnje kuće, preneo je Rojters.

Dodao je da su pobunjenici zarobili jednog vojnika.

Drugi lokalni zvaničnici su naveli da su ubijene desetine vojnika, uključujući i elitne snage komandosa. Član saveta provincije Hajer Mohamed Nurzaj je naveo da je oko 30 osoba ubijeno u napadu i da se baza nalazi u rukama talibana.

Zvaničnici iz avganistanske prestonice su naveli da je u napadu ranjena 21 osoba, uključujući i petoro dece, a da se tri osobe nalaze u kritičnom stanju.

Prema dogovoru koji je u februaru 2020. administracija tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa napravila sa talibanima, inostrane trupe je trebalo da se povuku iz Avganistana do 1. maja, a zauzvrat će islamističke grupe obustaviti napade na strane vojnike i baze. 

Međutim, nedavno je aktuelni američki predsednik Džo Bajden najavio da će se američke snage iz Avganistana u potpunosti povući do 11. septembra, što je više od četiri meseca kasnije u odnosu na prethodni plan.

U Avganistanu su poslednjih nedelja napadi češći, a više od stotinu pripadnika bezbednosnih snaga te zemlje je ubijeno. U petak je u velikoj eksploziji u istočnom Logaru poginulo najmanje 30 ljudi.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво