Читај ми!

Društvene mreže u Indiji preplavljene opasnim uputstvima za samolečenje od kovida

Lekari i naučnici u Indiji upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kiseonik proizvodi kod kuće, nakon što su razni video snimci i saveti o tome počeli da kruže društvenim mrežama.

Podaci "Gugl trenda" pokazuju da su pretrage sa frazom "kako napraviti kiseonik kod kuće" dostigle vrhunac 25. aprila, kada se kriza sa kovid-19 u Indiji pogoršavala, dok su "Jutjub" video snimci koji detaljno opisuju takve procese prikupili do sada stotine hiljada pregleda.

"Postoji naučno dokazana metoda za proizvodnju medicinskog kiseonika uz pomoć koncentratora. Bilo koji drugi način za pokušaj pravljenja ovog gasa kod kuće uključuje mnoge rizike poput mogućnosti da dođe do toksičnih isparenja ili eksplozije", upozorio je sekretar indijskog lekarskog udruženja.

Tarun Batnagar, naučnik iz Nacionalnog instituta za epidemiologiju nazvao je pokušaje pravljenja "domaćeg" kiseonika neproverenim metodama i naglasio da bi takav pristup mogao biti štetan i zbog toga što bi mogao da dovede do kašnjenja u traženju odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Indijska vlada objavila je javno saopštenje u kome je odbacila kao obmanjujuće navode koje su kružili društvenim mrežama i reklamirale homeopatski lek za koji se tvrdi da bi mogao odmah da uravnoteži nivo kiseonika kod pacijenata sa kovid-19.

Svetska zdravstvena organizacija takođe poručuje da naučnici širom sveta rade na pronalaženju i razvoju pouzdanih protokola lečenja kovid-19, i ne preporučuje samolečenje ili prevenciju bilo kakvim lekovima koji nisu zvanično odobreni i ispitani.

Indija je prijavila rekordnih 386.452 novih slučajeva u protekla 24 sata, dok je broj smrtnih slučajeva u proteklom danu povećan za 3.498.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво