Читај ми!

Penzionisani generali pozivaju na puč, Makron se ne oglašava

Grupa penzionisanih francuskih vojnih generala u pismu poziva armiju da izvede vojni puč i zbaci predsednika Emanuela Makrona s vlasti.

U Francuskoj se nastavlja polemika oko otvorenog pisma predsedniku Emanuelu Makronu koje su 21.maprila potpisali bivši i sadašnji pripadnici vojske, upozorivši na pretnju građanskim ratom. Makron se nije oglasio, a francuska ministarka odbrane traži da generali budu kažnjeni.

Bi-Bi-Si prenosi da su u kolumni, koju je na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara objavio desničarski list, bivši pripadnici vojske pozvali Makrona da zaustavi dešavanja u zemlji koja u rukama islamista tone u haos i gradjanski rat.

U istim novinama u kojima je objavljen apel, Marin Le Pen, koja predvodi krajnju desnicu u zemlji, objavila je kolumnu u kojoj je podržala akciju penzionisanih generala i pozvala ih da joj se pridruže.

Oko 1.000 vojnika, među kojima je oko 20 penzionisanih generala i drugih 80 bivših visokih oficira, potpisalo se na pismu objavljenom u desničarskom magazinu "Valer aktuel" i u njemu se navodi da će, ako ništa ne bude urađeno, njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih vrednosti i sunarodnika na teritoriji Francuske.

U pismu oni tvrde da islamisti preuzimaju čitave delove nacionalne teritorije. Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, koji je izgubio počasti kao general u penziji jer je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Pismo je osudila Vlada, uporedivši ga s neuspelim vojnim udarom koji su pre 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsednika Šarla de Gola. Pripadnicima francuske vojske, bilo da aktivno služe ili su rezervisti, zabranjeno je da javno izražavaju mišljenje o religiji i politici.

Makron se nije oglasio, a ministarka odbrane Florens Parli zatražila je da potpisnici pisma - budu kažnjeni.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво