Nove "nevolje" u Belfastu – demonstranti napali policiju Molotovljevim koktelima i kamenicama

Maskirani demonstranti zapalili su automobile i bacali Molotovljeve koktele na policijska vozila tokom protesta proteklog vikenda u Belfastu. Oni se protive trgovinskim barijerama koje su uvedene između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, koje su nastale kao posledica Bregzita.

Nemiri su se zbili u delovima grada u kojima žive pristalice unije sa Britanijom, a lokalni mediji prenose da su u protestima učestvovala i deca starosti od 12 do 18 godina.

Iz policije su saopštili da su policajci gađani Molotovljevim koktelima i kamenicama kod Dangiven Rouda, gde su demonstranti postavili i blokade, prenosi Ajriš tajms.

Pozivaju uticajne ljude da spreče scene nasilja na ulicama, kako mladi ne bi činili kriminalna dela.

Nemiri su zabeleženi u mnogim delovima Belfasta, a u Njutaunebiju sinoć je na policajce bačeno 50 Molotovljevih koktela, što je policija okarakterisala kao "orkestrirani napad".

Tokom protesta u petak povređeno je više od 30 policajaca koji su bili napadnuti kamenicama i metalnim šipkama. 

Severna Irska je duboko podeljena, čak i 23 godine nakon mirovnog dogovora koji je okončao sukob dug tri decenije. Katolički deo stanovništva želi da se ujedini sa Irskom, dok se protestanti zalažu za ostanak u zajedničkoj državi sa Velikom Britanijom.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво