Polubrat jordanskog kralja Abdulaha osumnjičen za "destabilišuće aktivnosti"

Načelnik štaba jordanske vojske izjavio je da je od princa Hamze, polubrata kralja Abdulaha Drugog zatraženo da "prestane sa aktivnostima koje su uperene protiv jordanske bezbednosti i stabilnosti".

Polubrat jordanskog kralja Abdulaha Drugog zamoljen je da "zaustavi neke aktivnosti koje se koriste u cilju destabilizovanja jordanske bezbednosti",saopštio je državni vrh nakon što je usledilo hapšenja bivših visokih zvaničnika bliskih vladajućoj monarhiji.

General Jusef Huneiti, vojni starešina, porekao je izveštaje da je princ Hamza - kraljev polubrat, koji je takođe bio bivši prestolonaslednik - uhapšen. Rekao je da je istraga još u toku i da će njeni rezultati biti objavljeni "u transparentnom i jasnom obliku".

"Niko nije iznad zakona, a sigurnost i stabilnost Jordana su iznad svega", rekao je Huneiti za novinsku agenciju Petra.

Ova agencija je ranije izvestila da su dvojica visokih zvaničnika uhapšeni iz "bezbednosnih razloga", bez davanja dodatnih detalja.

Izveštaj Petra kaže da su privedeniŠarif Hasan bin Zaid, bivši kraljevski izaslanik u Saudijskoj Arabiji i Basem Ibrahim Avadalah, bivši šef kraljevskog suda. Avadalah je takođe ranije bio ministar za planiranje i ministar finansija.

Agencija nije navela detalje niti imenovala ostale koji su uhapšeni.

Strahovanje SAD i saveznika sa Zapada 

Moguća unutrašnja previranja u Jordanu već su pokrenula uzbunu među SAD-om i drugim zapadnim državama, koje jordansku vladajuću monarhiju vide kao ključnog vojnog saveznika i bastion stabilnosti u nestabilnom regionu. 

"Pomno pratimo izveštaje i u kontaktu smo sa jordanskim zvaničnicima", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Kralj Abdulah je ključni partner Sjedinjenih Država i ima našu punu podršku", rekao je Prajs.

Princ Hamza ljubimac kralja Huseina

Kralj Abdulah Drugi vlada Jordanom od 1999. godine kada je preminuo njegov otac kralj Husein., koji je vladao zemljom skoro pola veka.

Kralj je tokom godina gajio bliske odnose sa američkim i drugim zapadnim liderima. Zemlja se graniči sa Izraelom, Sirijom, Irakom i Saudijskom Arabijom.

Međutim privreda Jordana je devastirana pandemijom koronavirusa. Zemlja, sa oko 10 miliona stanovnika, takođe je domaćin više od 600.000 sirijskih izbeglica.

Jordan je sklopio mir sa Izraelom 1994. godine, ali odnosi su poslednjih godina napeti, uglavnom zbog sukoba Izraela sa Palestincima. Jordan je dom za više od 2 miliona palestinskih izbeglica, od kojih većina ima jordansko državljanstvo.

Abdulah je Hamzu odabrao za svog prestolonaslednika nekoliko sati nakon što im je otac umro od raka u februaru 1999. Oznaka je bila iz poštovanja prema Huseinu, za kojeg se zna da je najviše favorizovao Hamzu među njegovo jedanaestoro dece iz četiri braka. 

Kralj Abdulah je 2004. godine lišio svog polubrata Hamzu titule prestolonaslednika, rekavši da je odlučio da ga "oslobodi" ograničenja položaja prestolonaslednika kako bi mu dao "slobodu da radi i preuzme bilo koju misiju ili odgovornost".

Trenutni Abdulahov prestolonaslednik je njegov najstariji sin Husein, star 26 godina.

Abdulah i Hamza nisu do sada pokazali nikakvo otvoreno rivalstvo.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво