Italijanski čelnici u sukobu zbog žene u komi

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano odbio da potpiše ukaz premijera Silvija Berluskonija kojim se lekarima naređuje da i dalje održavaju u životu ženu koja je u komi od 1992. godine.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano nije pristao da potpiše ukaz premijera Silvija Berluskonija kojim se lekarima naređuje da i dalje održavaju u životu ženu koja je u komi od 1992. godine.

Vatikan smatra da bi prestanak davanja hrane pacijentkinji u komi bilo isto što i eutanazija. To je redak slučaj da se Katolička crkva sukobi sa šefom države.

Eluana Englaro, tridesetosmogodišnjakinja, u komi je od saobraćajne nesreće, koju je doživela pre 16 godina. Nju porede sa Amerikankom Teri Skjavo, koja je u vegetativnom stanju provela 15 godina, dok joj 2005. godine nije dozvoljeno da umre posle dugog sudskog spora.

Ove sedmice, otac Eluane Englaro, koji vodi bitku na sudovima već deset godina, prebacio je ćerku u novu bolnicu, koja je pristala da prekine njenu ishranu, pošto je to odbilo nekoliko klinika.

Najviši italijanski sud odlučio je prošle godine da Englarovoj treba dozvoliti da umre,čime je potvrđena prethodna presuda nižeg suda, kojom je koma opisana kao nepromenjeno stanje.

Ukazano je da je njen stav izrečen pre nesreće i da bi radije želela da umre nego da bude održavana u životu, veštačkim putem.

Lekari su prekinuli da hrane ovu ženu, u skladu sa odlukom suda, ali je Berluskonijev kabinet brzo reagovao i objavio ukaz kojim se lekarima zabranjuje takav postupak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво