Ban Ki-Mun u Iraku

Generalni sekretar UN boravio u Bagdadu u gde je razgovarao sa iračkim premijerom Nuri al-Malikijem i predsednikom Iraka Džalalom Talabanijem. Irak traži ukidanje sankcija UN. UN "u procesu revizije svih rezolucija" u vezi sa Irakom

Irački premijer Nuri al-Maliki zatražio je od UN da ukinu sankcije koje su na snazi još od iračke invazije na Kuvajt 1990. godine tokom vladavine Sadama Huseina.

"Zatražili smo od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da radi na ukidanju sankcija uvedenih Iraku još od invazije koju je izvršio bivši režim", rekao je Maliki na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bagdadu.

Ban Ki Mun došao je u iznenadnu posetu Bagdadu kako bi, kako se navodi, "čestitao iračkom narodu i vladi na subotnjim pokrajinskim izborima i pokazao podršku međunarodne zajednice".

Šef iračke vlade je zatražio revidiranje svih rezolucija, uključujući i Rezoluciju 661, kako bi se Irak "vratio u zajednicu naroda".

Savet bezbednosti UN usvojio je 6. avgusta 1990. Rezoluciju 661 kojom se uvode sankcije tadašnjem režimu Sadama Huseina nakon invazije na Kuvajt 2. avgusta te godine.

Veliki broj sankcija je ukinut nakon svrgavanja Huseinovog režima 2003, ali su na snazi ostali embargo na izvoz oružja Iraku i finansijske sankcije.

UN "u procesu revizije svih rezolucija" u vezi sa Irakom

Ban Ki Mun je rekao da su UN "u procesu revizije svih rezolucija" i da će po povratku u Njujork zatražiti od Saveta bezbednosti da se pozabavi tim problemom.

Generalni sekretar je prethodno razgovarao sa predsednikom Iraka Džalalom Talabanijem. "Verujem da ste prešli dug put, ali morate da idete dalje kako biste bili u potpunosti sposobni da uživate u slobodi, bezbednosti i prosperitetu", rekao je generalni sekretar UN.

"Mabruk iračkom narodu i vladi", rekao je Ban koristeći arapsku reč mabruk koja znači "čestitke".

Preliminarni rezultati izbora pokazuju da je koalicija premijera Nurija al-Malikija postigla veliki uspeh.

Banova poseta Iraku usledila je posle posete u Avganistanu, gde je takođe boravio nenajavljeno.

UN u Iraku rade pod velikim bezbednosnim merama i relativno povučeno zbog napada kojim su bili izloženi. U bombaškom napadu na sedište UN u Bagdadu, 2003. godine, poginuli su izlaslanik UN Serđo Vijera de Melo i drugi zvaničnici.

Svetska organizacija je ipak odigrala veliku ulogu u organizovanju pokrajinskih izbora tokom kojih nije zabeležen veći napad pobunjenika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво