Istorijska šansa za sporazum o razoružanju

SAD i Rusija su pokrenule istorijsku šansu ka postizanju sporazuma o razoružanju i drugim vojnim pitanjima, istakao nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer na otvoranju trodnevne bezbednosne konferencije u Minhenu.

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije pokrenuli su istorijsku šansu ka postizanju sporazuma o razoružanju i drugim vojnim pitanjima, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer na otvaranju trodnevne bezbednosne konferencije u Minhenu.

Otvarajući godišnju Konferenciju o bezbednosti u Minhenu, Štajnmajer je pozvao Dmitrija Medvedeva i Baraka Obamu da prevaziđu stare hladnoratovske barijere i izgrade poverenje preko novih zajedničkih projekata.

"Istorijska šana postoji. Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država nudi i traži nov način razmišljanja o razoružanju i bezbednosnoj politici. Tu je i predsednik Rusije, koji pripada generaciji koju nije oblikovao hladni rat u onoj meri u kojoj jeste njegovog prethodnika. On je, takođe, nudio predloge. Moj savet je da se zgrabi šansa", izjavio je nemački ministar inostranih poslova.

Štajnmajer je pozvao i Rusiju i SAD da razgovaraju o američkom planu da se izgradi sistem protivraketne odbrane u Poljskoj i Češkoj.

"Rusija je najavila da za sada neće razmestiti rakete Iskander u Kalinjingradu", rekao je Štajnmajer dodavši da je to za njega "prilika da se potraži zajedničko rešenje o izgradnji raketnog štita u centralnoj Evropi između Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Rusije".  

Na Konferenciji u Minhenu, pored domaćina, nemačke kancelarke Angela Merkel, prisustvuju i američki potpredsednik Džozef Bajden, francuski predsednik Nikola Sarkozi i avganistanski predsednik Hamid Karzai.

Šansa za sporazum sa Iranom

Pored mnogobrojnih svetskih lidera, u Minhen je stigla i iranska delegacija, predvođena Alijem Laridžanijem, predsednikom parlamenta te zemlje i bivšim šefom nuklearnog pregovaračkog tima.

Britanski sekretar za spoljne poslove, Dejvid Miliband kritikovao je pred početak konferencije Teheran zbog ovonedeljnog lansiranja satelita, dok je njegov nemački kolega tražio od iranskog režima da uspostavi direktne diplomatske veze sa SAD.

Iran je u ponedeljak lansirao satelit Omid, čime se produbila zabrinutost Evrope, SAD i Izraela zbog moguće povezanosti između teheranskog satelitskog programa i rada na proizvodnji nuklearnog naoružanja.

Miliband je rekao da čak i da je lansiranje bilo u civilne svrhe, kao što Iran tvrdi, "poslat je pogrešan signal, kada se radi o ponudi američkog predsednika Baraka Obame da direktno razgovara sa iranskim liderima o rešenju nuklearne krize".

Britanski ministar je takođe pozvao Iran da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u otklanjanju sumnji da je njegov nuklearni program usmeren na proizvodnju oružja, i zapretio novim sankcijama ukoliko se to ne desi.

Iran insistira da je njegov nuklearni program namenjen civilnim ciljevima, kao što je proizvodnja struje, međutim, zapadne zemlje veruju da ta zemlja pokušava da napravi nuklearno naoružanje.

Očekuje se da bi potpredsednik SAD Džozef Bajden mogao tokom konferencije da objavi prve važne spoljnopolitičke odluke nove administracije u Vašingtonu, prenose britanski mediji.

Kako prenosi "Gardijan", spekuliše se da će Bajden ponuditi normalizaciju diplomatskih odnosa sa Iranom, prekinutih pre 30 godina.

Na konfereniciji će učestvovati i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer. Očekuje se njegov susret sa zamenikom ruskog premijera Sergejem Ivanovom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво