Читај ми!

Sarkozi osuđen na tri godine zatvora, dve uslovno, zbog korupcije

Zbog korupcije i zloupotrebe položaja bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, od kojih dve godine uslovno.

Tu odluku je doneo pariski Krivični sud, a zajedno sa Sarkozijem osuđeni su i Tjeri Hercog i Žilber Aziber iz Kasacionog suda, prenosi francuski Figaro.

Sarkozi se sumnjiči da je uz pomoć svog pravnog savetnika 2014. godine pokušao da sazna detalje iz istrage o svojoj predsedničkoj kampanji, a zauzvrat je nudio pomoć za sticanje funkcije u Monaku.

Istraga o finansiranju kampanje pokrenuta je protiv Sarkozija zbog navoda da je 2007. godine, tokom predsedničke kampanje prihvatio nelegalne isplate od naslednice kompanije "Loreal" Lilijan Betankur.

Za aferu se saznalo na osnovu prisluškivanja Sarkozija i njegovog advokata Tjerija Hercoga, nakon što je Sarkozi napustio Jelisejsku palatu, a zbog druge afere – da je Libija finansirala njegovu kampanju.

Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, tokom suđenja negirao je da je išta loše radio i tvrdio da je žrtva lova na veštice od strane finansijskog tužilaštva, prenosi Rojters.

Kako se navodi, on ima rok od deset dana da podnese žalbu na presudu.

Sarkozi, koji se nakon završenog mandata politički penzionisao, još je uticajan među konzervativcima. On je drugi francuski predsednik u modernoj istoriji, posle Žaka Širaka, koji je osuđen za korupciju.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво