Sprečena pomoć Gazi

Izrael sprečio dopremanje brodom pedeset tona medicinske i humanitarne pomoći Gazi. Organizator akcije Maan Bašur pozvao Izrael da preuzme odgovornost za živote putnika na brodu. Egipat zatvorio granični prelaz Rafa prema Gazi.

Izraelski borbeni brod presreo je kasno sinoć jedno libansko plovilo s medicinskom pomoći i drugim zalihama namenjenim Gazi, izjavio je organizator isporuke Maan Bašur.

"Na brod 'Bratstvo' pucao je izraelski vojni brod, 32 kilometra od obale Gaze, i zatraženo da promeni pravac", prenose izraelski mediji izjavu Bašura nemačkoj agenciji DPA.

On je dodao da je brod ostao u vodama pored obale Pojasa Gaze.

Na brodu je, kako je rekao, bilo 50 tona medicinskih zaliha, hrane, odeće i igračaka, a isplovio je iz luke Tripoli, na severu Libana.

Brod je poslat u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, posle tronedeljne ofanzive Izraela čiji je cilj bio zaustavljanje raketnih napada na južnu izraelsku teritoriju.

Na njemu je bilo devetoro ljudi, uključujući i bivšeg grkokatoličkog nadbiskupa Jerusalima, monsinjora Hilariona Kapučija, rekao je Bašur.

Isporuku je organizavao Palestinski nacionalni komitet protiv opsade, u saradnji s Pokretom slobodna Gaza, sa sedištem u SAD, koji je ranije, pre ofanzive, već nekoliko puta organizovao sličnu, ali uspešnu, isporuku pomoći.

Bašur je pozvao Izrael da preuzme odgovornost za živote putnika na brodu.

Zatvorena granica između Egipta i Izraela

Egipat je ponovo zatvorio granični prelaz Rafa prema Pojasu Gaze koji je bio otvoren da bi se omogućio prolaz ranjenicima i humanitarnoj pomoći tokom izraelske ofanzive na toj teritoriji.

"Granica je od jutros zatvorena", rekao je za AFP jedan od zvaničnika na granici ali je dodao da će Palestinci koji su ranjeni tokom ofanzive i koji su sada na lečenju u Egiptu moći da se vrate kući i da će drugi ranjeni u Gazi moći da uđu u Egipat.

Nijedna humanitarna delegaciji niti zdravstvene službe ili predstavnici medija neće više moći da uđu u Gazu preko tog prelaza kao i da je onemogućena isporuka medicinske pomoći.

Sve strane delegacije koje su ušle u Gazu preko graničnog prelaza Rafa moći će da se vrate u Egiat.

Egipat je dozvolio medicinske i humanitarne isporuke i ulazak novinara u Pojas Gaze tokom tronedeljne izraelske ofanzive protiv radikalnog pokreta Hamas koji kontroliše tu palestinsku teritoriju.

Od kada je Hamas iz Gaze izbacio snage verne palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu juna 2007. godine Kairo ne želi da ostavi taj prelaz stalno otvoren dok tu ne budu postavljeni posmatrači Evropske unije i predstavnici palestinskih vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи