Читај ми!

Građani na ulicama širom Mjanmara uprkos nasilju vojnih vlasti

Desetine hiljada građana izašlo je na ulice širom Mjanmara kako bi se usprotivili vojnoj vlasti zbog ubistva dvoje demonstranata na protestima prethodnih dana. Protesti u Mjanmaru traju otkako je vojska izvršila državni udar i uhapsila najviše državne zvaničnike.

Veruje se da su mladić i tinejdžer ubijeni tokom protesta u drugom najvećem gradu Mjanmara, Mandaleju, kada je policija, uz podršku vojske, koristila municiju kako bi razbila demonstracije protiv vojnog udara, preneo je Gardijan.

Državni mediji su preneli da su bezbednosne snage "polako razbili demonstracije" nakon što su se demonstranti ponašali nasilno.

Nezavisni mediji su, s druge strane, istakli da su bezbednosne snage koristile municiju i gumene metke, ali i kamenje i šiljke napravljene od eksera i šrafova.

Policija je u Mandaleju imala podršku 33. lake pešadijske divizije, koja je bila uključena u zločine počinjene protiv Rohindža, muslimanske zajednice u Mjanmaru.

Protesti ne prestaju od državnog udara, svet osuđuje nasilje 

Vojska je 1. februara izvršila državni udar i preuzela vlast u Mjanmaru na godinu dana i uhapsila državnu savetnicu Mjanmara i predsednicu najveće stranke Aung San Su Ći. Navedeno je da su to učinili zbog "izborne prevare".

Od tada se protesti svakodnevno održavaju širom zemlje, a državni udar vojske osudili su zvaničnici širom sveta. Upotrebu sile protiv okupljenih građana osudile su Ujedinjene nacije, ali i Francuska, Singapur i Britanija. 

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da osuđuje upotrebu smrtonosnog nasilja u Mjanmaru.

"Korišćenje smrtonosne sile, zastrašivanje i uznemiravanje mirnih demonstranata je neprihvatljivo. Svako ima pravo na mirno okupljanje. Pozivam sve strane da poštuju rezultate izbora i povratak civilne vlasti", naveo je Guteres.

Velika Britanija, SAD, Kanada i Novi Zeland najavili uvođenje sankcija vojnim vođama.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije će se sastati u ponedeljak kako bi razmotrili mere EU protiv vojnog režima u Mjanmaru.

Društvena mreža Fejsbuk odlučila da ukloni stranicu mjanmarske vojske.

Iz Fejsbuka su naveli da je vojska prekršila standarde društvene mreže koji zabranjuju podsticanje na nasilje.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво