Читај ми!

Tajpej: Tajvanski avioni presreli kineske lovce

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su lovci te teritorije, koju Peking i većina zemalja sveta ne priznaje kao nezavisnu, presreli više kineskih borbenih aviona koji su ušli u jugozapadni deo vazdušnog prostora pod kontrolom Tajpeja.

U saopštenju se navodi da su četiri kineska lovca J-16 i četiri JH-7, kao i avion za elektronsko ratovanje, leteli u blizini ostrva Pratas pod nadzorom Tajvana u Južnokineskom moru, prenosi Rojters.

Kako se ističe, avioni tajvanskog vazduhoplovstva bili su primorani da presretnu kineske avione.

Dodaje se da su u isto vreme radio-vezom izdata upozorenja i postavljeni raketni sistemi PVO za nadgledanje aktivnosti kineskih letelica.

Kina je poslednjih meseci povećala svoju vojnu aktivnost oko ostrva za koje tvrdi da je njena teritorija. Peking tvrdi da reaguje na ono što naziva "dogovorom" između Tajpeja i Vašingtona, najvažnijeg tajvanskog međunarodnog zaštitnika i dobavljača oružja, piše britanska agencija.

Kineske letelice obavljaju letove u jugozapadnom delu te zone gotovo svakodnevno, a "poslednji upad" većih razmera bio je 24. januara kada je učestvovalo 12 kineskih lovaca, navodi Rojters.

Peking se još nije zvanično oglasio o tvrdnjama iz Tajpeja.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво