Obama za smanjenje nuklearnog arsenala

Američki predsednik Barak Obama pokrenuće do sada najambicioznije razgovore sa Rusijom u cilju smanjenja nuklearnog naoružanja dve zemlje za čak 80 odsto. Ključ za uspešne razgovore leži u preispitivanju plana Bušove administracije o razmeštanju raketnog štita u isočnoj Evropi, kome se Moskva snažno suprostavlja.

Predsednik SAD Barak Obama će pokušati da postigne novi sporazum sa Rusijom o drastičnom smanjenju nuklearnog arsenala, piše londonski "Tajms".

Londonski list saznaje da će Obama pokrenuti izuzetno ambiciozne razgovore sa ciljem da dve zemlje za 80 odsto smanje arsenal tog oružja na oko hiljadu nuklearnih bojevih glava.

Iako još nije doneo konačnu odluku u vezi sa odbrambenim štitom, već je i samo odlaganje razmeštanja raketa u Poljskoj i Češkoj uklonilo najveću prepreku za rusku saradnju na planu daljeg ograničenja naoružanja.

Obamin plan, ističu republikanci, predstavljaće veliko odstupanje od politike prethodnog predsednika i već najavljuju da će u Kongresu izazvati probleme.

Dodatnu komplikaciju predstavljaju i nuklearne ambicije Irana, koji je juče u svemir lansirao svoj prvi satelit, kao i Severna Koreja koja se priprema da izvrši probu rakete dugog dometa kojom može da gađa Ameriku.

Međutim, Obama smatra da je smanjenje nuklearnog naoružanja SAD i Rusije preduslov u naporima da se zemlje poput Irana ubede da odustanu od svojih nuklearnih ambicija.

Predstavnici vodećih zemalja sveta pozvali su u međuvremenu Iran da u potpunosti sarađuje sa Ujedinjenim nacijama oko svog nuklearnog programa i ponovili da su posvećeni nalaženju diplomatskog rešenja za to pitanje.

Visoki zvaničnici SAD, Rusije, Kine, Francuske, Britanije i Nemačke, takođe su rekli da pozdravljaju ponudu nove američke administracije da se direktno razgovara sa Teheranom o iranskom nuklearnom programu.

"Mi ćemo se savetovati oko novih poteza kada američka administracija obavi reviziju svoje politike", navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka koji je održan u nemačkom gradu Vizbadenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи