Žrtve sveštenika pedofila osnovale red

Žrtve sveštenika pedofila u Poljskoj katoličkoj crkvi osnovale su u Lođu svoj posebni monaški red u želji da pomognu Poljacima izloženim seksualnom iskorišćavanju od strane sveštenika.

U Poljskom gradu Lođa osnovan je poseban monaški red sastavljen od žrtava sveštenika pedofila u Poljskoj katoličkoj crkvi. Cilj ovog monaškog reda je da pomogu Poljacima izloženim seksualnom iskorišćavanju od strane sveštenika. 

Red "Pustinjaci najsvetijeg srca Isusovog" osnovala su za sada nelegalno trojica bivših ministranata i sami, kako tvrde, žrtve pohotnih sveštenika.

"Dva puta sam silovan na ekskurziji za ministrante", kazao je dnevniku "Polska gazeta krakovska" prefekt novog reda brat Gabrijel (28) i dodao da je krivcima u srcu oprostio, ali da želi da nađe mir tako što će se posvetiti žrtvama i pomoći da prevaziđu tu traumu.

Bela mantija sa crvenim srcem 

Monasi novog reda koji se prepoznaju po beloj mantiji sa crvenim srcem i krstom žrtvama pedofila u crkvi pomažu tako što im organizuju kontakt sa psiholozima i psihijatrima, a organizuju i zajedničke molitve.

Među Poljacima koji su kod njih potražili pomoć preovlađuju muškarci oko 30 godina starosti, koji ni danas ne mogu da prevaziđu tu traumu dok su kao deca bili ministranti.

"Važno je da ne izgube zbog toga veru. Ako nas crkvene vlasti ne priznaju registrovaćemo sa kao laičko udruženje", kazao je Gabrijel.

Mitropolit Lođa Vladislav Žulek odbio je da registruje novi red ali "Pustinjaci najsvetijeg srca Isusovog" obratili su se molbom za pomoć Vatikanu i velikodostojnicima koji u Poljskoj katoličkoj crkvi uživaju najveći ugled - krakovskom kardinalu, bivšem sekretaru pape

Jovana Pavla II Stanjislavu Đivišu i nadbiskupu Juzefu Mihaliku. 

Uskoro će novi red početi da deluje i u Krakovu, Varšavi i Čenstohovi ali ograničiće se samo na psihološku podršku i duhovnu pomoć a neće se angažovati u krivičnom gonjenju sveštenika pedofila, jer su uvereni da ta krivična dela i dalje u Poljskoj nastoje da zataškaju ne samo crkva, već i državni organi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво