Читај ми!

Uhapšen lider ekstremističke grupe "Ponosni momci" zbog povezanosti sa upadom u Kongres

Džozef Bigs, vođa ekstremističke grupe "Ponosni momci", uhapšen je juče na Floridi zbog učešća u neredima 6. januara, kada su učesnici protesta upali u zgradu Kongresa u Vašingtonu. Bigs je osumnjičen, između ostalog, za narušavanje javnog reda i mira i opstrukciju institucionalnih procedura.

Džozef Bigs (37) sa Floride uhapšen  je juče i suočava se sa tri optužnice – za opstrukciju procedura institucija, za ulazak na zabranjeni posed i za narušavanje javnog reda i mira, preneo je Si-En-En.

Optužbe protiv Bigsa izneli su Ministarstvo pravde SAD i FBI, koji ga je opisao kao organizatora ekstremističke grupe "Ponosni momci" (Proud Boys).

Bigs se pojavio pred sudom u Orlandu i potom mu je određen kućni pritvor, uz druge zabrane.

Na pitanje Si-En-Ena o optužbama protiv "Ponosnih momaka" za upad u Kongres, Bigs je odgovorio da će se "o tome diskutovati na sudu".

Pre upada na Kapitol hil, Bigs je postavio objave na Parleru, društvenoj mreži koju je, pre gašenja, koristila krajnja desnica, u kojima je pozivao svoje pristalice da se utope u masu i ne nose odeću po kojoj bi bili prepoznatljivi, stoji u izveštaju specijalnog agenta FBI-ja.

"Jedina stvar koju ćemo uraditi jeste da – razmišljamo kao mi! Šesti januar će biti za pamćenje", napisao je Bigs na Parleru, prema izveštaju FBI-ja u kojem stoji da je u nekim objavama spominjao i organizaciju "Antifa".

Agenti FBI-ja su naveli da je Bigs rekao agentima da je ušao u Kongres, ali da nije koristio silu i negirao da zna bilo šta o planiranju upada na Kapitol hil.

Džozef Bigs je bio ključna osoba u mnogim masovnim okupljanjima u koje je bila uključena grupa "Ponosni momci", a poznat je i po svojoj ekstremnoj retorici protiv članova "Antife", levičarske organizacije koja se često pojavljuje na desničarskim skupovima i sukobljava sa pristalicama desničarskih organizacija.

"Ponosni momci" je neofašistička organizacija ekstremne desnice, čiji članovi mogu da budu samo muškarci. Osnovao ju je 2016. godine jedan od osnivača medijske grupe Vajs Gevin Mekins, koji se kasnije distancirao od grupe.

Organizacija smatra da su muškarci i zapadna kultura pod opsadom, a njihovi stavovi imaju elemente teorije zavere o "genocidu nad belom rasom". 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво