Читај ми!

Šta će se promeniti dolaskom Bajdena na čelo SAD

U Vašingtonu će danas biti inaugurisan 46. predsednik SAD. Očekuje se da Džozef Bajden napravi otklon od nasleđa koje je ostavio Donald Tramp, a najveći izazov za njega biće suočavanje sa podelama i krizom u američkom društvu, kao i okončanje epidemije koronavirusa i ekonomske krize koju je izazvala, ocenjuju sagovornici RTS-a.

Uz preko 25.000 pripadnika Nacionalne garde stacioniranih u Vašingtonu, veći nemiri se ne očekuju na dan inauguracije novog predsednika SAD. Zbog nedavnih nemilih scena iz zgrade Kapitola u Vašingtonu su preduzete opsežne bezbednosne mere.

Od Džozefa Bajdena se očekuje da se distancira od politike koju je vodio Donald Tramp. 

"Mogu se očekivati promene i distanciranja od Trampovog nasleđa, ali ne onom brzinom koju mediji najavljuju", kaže za RTS predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Kada je reč o Trampu, kako kaže Đukanović, on se očigledno ne predaje i pokušava da se postavi kao neko ko će se ponovo kandidovati za četiri godine, ali je prerano sada govoriti o tome i treba videti kako će se razvijati situacija u samoj Republikanskoj stranci.

"U odnosima prema Zapadnom Balkanu i Srbiji ne treba očekivati nekakvu temeljnu promenu, a kandidat za državnog sekretara Entoni Blinken je rekao da je jedna od retkih dobrih tekovina Trampa upravo Vašingtonski sporazum pa treba očekivati neki kontinuitet", rekao je Đukanović.

Ekonomska kriza koja potresa SAD, ali i mnoge druge zemlje postaće globalna, a izazov okončanja pandemije i posledično ekonomske krize biće najveći izazovi za Bajdena i njegovu adminstraciju, smatra predsednik Centra za spoljnu politiku.

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Milana Krstića, za demokrate nije dobro što mandat Džozefa Bajdena počinje u senci Trampa i započetog impičmenta, jer će to usporiti izbor ljudi u novoj uadminsitraciji.

"Novu administraciju čeka suočavanje sa društvenom i ekonomskom krizom i krizom izazvanom epidemijom koronavirusom", rekao je Krstić.

Nekadašnji dopisnik lista Politika iz SAD Milan Mišić kaže da će se u sećanju na Trampov mandat najviše ostati društveni nemiri, podele i loše rukovođenje krizom izazvanom epidemijom, a manje će se pamtiti dobre stvari kao što su spoljnopolitički odnosi sa zemljama na Bliskom istoku i relativno dobri ekonomski rezultati na početku Trampovog mandata, a pre pre epidemije koronavirusa.

"Srbi su jedna od retkih nacija koji su imali pozitivan stav prema Trampu, ali nisu jedini, tu su Izraelci, pa i Japanci, a Kina i EU se raduju njegovom odlasku. Tramp nije mnogo premenio u odnosima prema Srbiji, ali je promenio formu razgovora i pokazao poštovanje", objašnjava Krstić.

Kao jednu od negativnih posledica i Mišić i Krstić vide Trampov populizam koji je doprineo jačanju takvih pokreta širom sveta.

"Svet se promenio u poslednje četiri godine, a Bajdenovi potezi treba da poprave štetu koju je napravio u odnosima sa tradicionalnim saveznicima u Evropi, kao i ulogu SAD kao perjanice demokratije. Mi nećemo biti prioritet, ali nećemo biti ni zanemareni", rekao je Mišić. 

Profesor Krstić veruje da će fokus više biti na BiH, a kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine očekuje kordinisan nastup sa EU kao i više insistiranja na vladavini prava nego što je to bio slučaj tokom Trampovog predsednikovanja.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво