Читај ми!

Vašington pred Bajdenovu inauguraciju – grad duhova i vojnika

Centar Vašingtona pred sutrašnju inauguraciju izabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena izgleda kao tvrđava okružena bodljikavom žicom, koju čuva 25.000 pripadnika Nacionalne garde, što je u potpunosti drugačije od ranijih inauguracija, kada se na ulicama Vašingtona danima slavilo.

Tradicionalni balovi povodom inauguracije novog predsednika su otkazani zbog pandemije koronavirusa, a zbog opasnosti da se ne ponove demonstracije, poput protesta 6. januara, kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa, zatvoren je park "Nešenel mol".

Građani Vašingtona američku prestonicu opisuju kao grad duhova, ali s vojnicima, a atmosferu uoči inauguracije kao neprirodnu, prenosi Rojters.

Prethodnim inauguracijama prisustvovalo je i do milion ljudi koji su ceremoniju pratili putem video-bimova postavljenim u "Nešenel molu", a novi predsednik je nakon inauguracije pešačio od Kapitola do Bele kuće.

Ceremonije stupanja na dužnost novih američkih predsednika su uvek bile obezbeđene na visokom nivou, ali se ovakve bezbednosne mere ne pamte.

Dva pripadnika Nacionalne garde neće obezbeđivati ceremoniju inauguracije, nakon što je uvedeno proveravanje da li pripadnici Garde imaju veze sa ekstremističkim grupama, preneo je Si-En-En.

Nije potvrđeno da li su ta dva pripadnika Nacionalne garde povezana sa ekstremistima.

Kristofer Miler, vršilac dužnosti ministra odbrane, rekao je da, prema obaveštajnim informacijama, Bajdenovoj inauguraciji ništa ne preti "iznutra".

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bauzer rekla je da vlasti nisu imale izbora i da su morale da pojačaju bezbednost nakon napada na Kapitol, kada su, kako je rekla, "takozvane patriote pokušale da zbace svoju vladu i ubiju policajce".

"Ne želimo da vidimo ograde. Definitivno ne želimo da vidimo naoružane trupe na našim ulicama, ali moramo da zauzmemo drugačiji stav", rekla je Bauzerova za En-Bi-Si.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво