Читај ми!

Da li će italijanska vlada preživeti novu krizu u jeku epidemije

Kriza italijanske vlade je nešto na šta je Italija možda trebalo da se navikne obzirom da je to najčešći politički događaj u istoriji italijanske Republike no ono što ovu krizu čini posebno teškom jeste što je do nje došlo u punom jeku epidemije.

Ovih dana je "kriza druge vlade Kontea" kako je nazivaju u medijima u Italiji, premašila vesti o epidemiji. U ovom momentu Vlada koja je na vlasti od septembra 2019. godine.

Činjenica je da je pozicija premijera Kontea i njegove vlade bila nestabilna još od ove jeseni od kada su stalno izloženi kritikama oko načina upravljanja urgentnom situacijom izazvanom epidemijom kovid 19 koji.

Ko kontroliše plan oporavka 

Početkom decembra premijer Đuzepe Konte je, u jednom intervjuu, izjavio da će planom oporavka upravljati menadžeri visokog nivoa.

Mateo Renci je odmah nakon toga izjavio da se struktura premijera Kontea učvršćava multiplikacijom fotelja i da je smešno da postoji čitava mreža konsultanata odnosno super menadžera bez ikakve demokratske kontrole.

No, sukob je i oko nacrta i sadržaja Plana oporavka koji uključuje zdravstvenu zaštitu, troškove za novu infrastrukturu odnosno upravljanja finansijskim sredstvima oko čega ne postoji saglasnost.

Postoje razmirice i u vezi evropskog mehanizma stabilnosti, naime Pokret pet zvezdica je protiv dok se Demokratska partija slaže ali pod određenim uslovima.

Tereza Belanova, Elena Boneti i Ivan Skalfaroto, ministri iz redova Viva Italia podneli su ostavku ukidajući na taj način podršku Konteovoj vladi. Oni su u pismima ostavke izjavili da nemaju nikakav skriveni cilj, da ne čine sve ovo da bi dobili više mesta u vladi već da bi ona napokon preduzela mere koje će biti efikasnije za zemlju.

"Mi smo prvi koji će učiniti odgovornu stvar i dati ostavku u nadi da će se stvoriti uslovi za otvaranje nove faze za Italiju koja će biti vođena od strane vlade koja će biti sposobna da spremno odgovori na sve potrebe građanai kompanija," podvukli su.

Plan obnove je podržan bez ministara iz te partije.

Mateo Renci je na jučerašnjoj konfereneciji za štampu oko ostavki ministara iz Italia Viva izjavio

"Biti odgovoran znači suočiti se sa problemima a ne skrivati ih. Mi smo svesni da je naša odgovornost da damo odgovore građanima. Ova politička kriza traje mesecima, svakako nije pokrenuta od strane naše partije. Znamo da smo u jeku dramatične situacije sa kojom se moramo suočiti ali to svakako nije jedina bitna stvar i zbog toga ne možemo da održavamo ovu vladu po svaku cenu", izjavio je Mateo Renci posle ostavki ministara.

Nakon toga je premijer Konte otvorio sednicu saveta ministara rečima da je ta partija stvorila uslove za krizu italijanske vlade.

"Iskreno sam ogorčen i mislim da mogu da govorim i u vaše ime zbog ogromne štete koja se nanosi našoj zemlji stvaranjem ove krize u jeku epidemije koja teško pogađa našu zemlju. Ostavka ministara mi je saopštena putem mejla i pristajem na njih bez obzira na način. Naravno večeras sam o tome i o celokupnoj situaciji obavestio Predsednika Matarelu. Nadao sam se do poslednjeg momenta da do ovoga neće doći i činio sam sve da to izbegnem", rekao je Konte.

Krizu vlade treba rešiti u što kraćem roku 

Predsednik Matarela je insistirao na tome da se ova kriza što pre reši i da zemlja izađe iz ove faze političke nesigurnosti ponavljajući da je po njemu moguće ići napred samo uz podršku svih partija koje čine većinu.

Premijer Konte sada treba da odluči šta će biti sledeći korak, da li će to biti njegova ostavka koju ministri mogu prihvatiti ili odbiti.

U prvom slučaju bi Konte morao da se povuče sa scene a predsednik bi morao da otvori konsultacije o stvaranju nove vlade. To bi značilo da Konte može da ostane i bavi se samo tekućim stvarima dok bi ostale političke stranke trebalo da odluče hoće li stvoriti većinu i sa kojim premijerom.

Ukoliko oni opet predlože Kontea onda bi došlo do stvaranja treće Konteove vlade. Priča se i o prevremenim izborima koji bi se održali u junu i o neminovnoj pobedi desnice.

Ministar inostranih poslova Luiđi di Majo izjavio je da je potrebno ostati ujedinjeni te osvrćući se oko sebe videti državu koja zahteva da se čuje njen glas.

"Ne možemo da dozvolimo da ignorišemo zahteve građana. Mi ćemo im dati glas do kraja," rekao je Di Majo.

U međuvremenu većini Italijana nije sasvim jasno kako i zašto je došlo do krize i kako će tačno zemlja izaći iz nje jer to svakako nije nešto do čega je trebalo da dođe u momentu kada se zemlja bori protiv epidemije koronavirusa.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво