Читај ми!

Garda čuva Kongres, opoziv Donalda Trampa pred Predstavničkim domom

Pripadnici Nacionalne garde čuvaju zgradu Kongresa u Vašingtonu, gde je u toku rasprava o opozivu predsednika Donalda Trampa zbog zapaljivih poruka tokom nedavnih nereda u prestonici SAD.

Očekuje se da će u Vašington do 20. januara, za kada je zakazana inauguracija Džozefa Bajdena, stići oko 20.000 pripadnika Nacionalne garde.

Uniformisani i naoružani pripadnici garde raspoređeni su u holovima Kongresa, što je prvi put od Građanskog rata da vojska čuva ovu instituciju.

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

Kako je objavio Njujork tajms, republikanski lideri u Senatu odlučili su da ne vrše pritisak na članove svoje stranke da glasaju protiv opoziva predsednika Trampa i prepuste im da glasaju "po sopstvenoj savesti".

Među njima su republikanska predstavnica iz Vajominga i članica republikanskog liderskog tima u Predstavničkom domu, Liz Čejn, ali i predstavnci iz Njujorka Džon Katko i iz Ilinoisa Adam Kincinger.

Mediji prenose da će najmanje šest republikanaca glasati za opoziv, kao i svi predstavnici demokrata. 

U slučaju da Tramp bude opozvan, biće jedini od američki predsednik koji je, u Predstavničkom domu, opozvan dva puta.

 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво