Читај ми!

Kakve su posledice Trampovog impičmenta

Pokušaj opoziva američkog predsednika Donalda Trampa mogao se očekivati, saglasni su bivši ambasador i karijerni diplomata Pavle Jevremović i asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić. Oni smatraju da je teško da impičment uspe, ali da će imati trajne političke posledice po Trampa.

Milan Krstić ističe da pokušajem smene Donalda Trampa demokrate žele da pokažu da Tramp nije iznad institucija SAD.

"Napominjem da je teško da dođe do impičmenta, jer treba da za to glasaju dve trećine senatora u Senatu u kojem će situacija biti 50:50. To znači da bi, pored demokrata, još 17 republikanaca trebalo da glasa za opoziv Trampa", naveo je Krstić gostujući u Jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, prosta većina bi potom mogla da izglasa i onemogući Donalda Trampa da učestvuje na sledećim izborima 2024, što bi bilo u interesu demokrata, jer bi uklonili opasnog takmaca, koji će i dalje imati politički uticaj.

Nekadašnji ambasador Pavle Jevremović kaže da je sve što se dešava s 25. amandmanom dogovorena procedura, koja ipak ima ograničeno dejstvo.

"Međutim, impičment je specifični opoziv, on ima dugoročnije posledice i mnogo je politički teži. To je veći politički udar. Procedura može biti nastavljena i kad Bajden preuzme funkciju, ali političke i pravne posledice su trajne za Trampa", ocenio je Jevremović.

On podseća da je Senat trenutno na odmoru i da bi u slučaju izglasavanja u Predstavničkom domu trebalo sazvati Gornji dom Kongresa po hitnom postupku.

"Za definitivni impičment su potrebne dve trećine i verovatno neće toliko glasova imati. Ali posledice ostaju", napominje bivši ambasador.

Milan Krstić kaže da se postupak opoziva nastavljao po odlasku s vlasti pojedinih senatora, ali nikad za predsednike.

"To je tehnički moguće, a razlog bi bio upravo da se onemogući Tramp da se kandiduje na sledećim izborima. Mislim da to ne bio dobar način, da tako izvrše ostrakizam. I ako postoji politička odgovornost Donalda Trampa, treba da je prepoznaju birači, a ne da ga institucije onemogućavaju da učestvuje u političkoj trci", rekao je Krstić.

On misli da će Tramp ostati vrlo aktivan i posle 20. januara, kao vođa jednog političkog pokreta u okviru Republikanske partije.

"Zbog svega što se desilo 6. januara, on verovatno neće biti vođa partije. Tramp je sebe diskreditovao i pokazao da nije lider koji stavlja interese partije ispred ličnih kada je zvao sekretara u Džordžiji i tražio da pronađe glasove kako bi on pobedio. Sumnjam da će on biti lider republikanaca sada kada mu je mnogo republikanaca okrenulo leđa", naveo je sagovornik Jutarnjeg programa.

Krstić ne isključuje mogućnost da Tramp osnuje sopstvenu partiju na osnovu pristalica pokreta MAGA (Make America Great Again) i dodaje da bi to bio veliki udar na dvopartijski sistem.

Gosti RTS-a saglasni su da Ameriku potresa teška kriza i da je duboko podeljena, ali ovog puta ne po rasnim i verskim već po ideološkim linijama.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво