Читај ми!

Laureati će Nobelovu nagradu primiti u svojoj domovini, neki i kod kuće

Umesto tradicionalne raskošne ceremonije koja svake godine u Stokholmu okuplja veliki broj zvanica, Nobelove nagrade će ove godine laureatima u većini slučajeva biti dodeljene u njihovoj domovini na mestu koji će odabrati švedske diplomate.

Broj gostiju na dodelama biće uslovljen lokalnim restrikcijama, a planovi su i dalje podložni promenama usled nepredvidivosti epidemiološke situacije.

Portparolka Nobelove fondacije je saopštila da će ceremonije biti održane 7. i 8. decembra, prenosi Rojters.

Ceremonije će trajati kratko, dok će medalje i diplome biti postavljene na stolu, uz upotrebu rukavica, navode iz Nobelove fondacije.

Nagrade će biti uručene na različitim mestima, kao što su državne institucije, naučni instituti, švedske diplomatske rezidencije... Neki laureati će nagrade primiti u svojim domovima.

Tradicionalna predavanja biće prenošena uživo 8. decembra na sajtu Nobelove fondacije, kao i koncert iz Koncertne hale u Stokholmu koji će biti održan bez publike.

Glavni događaj biće na programu 10. decembra, kada će švedski kralj putem video linka poželeti dobrodošlicu, a tom prilikom biće emitovan i video snimak kandidata koji su osvojili nagradu.

Organizatori su saopštili da će ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade biti pozvani na ceremoniju koja će biti održana 2021. godine, uz pretpostavku da će se epidemiološka situacija do tada normalizovati.

Ovo je prvi put da je otkazan banket povodom dodele Nobelove nagrade od 1956. godine, kada ceremonija nije održana u znak protesta zbog invazije Sovjetskog Saveza na Mađarsku.

Dobitnica ovogodišnje nagrade za književnost je američka pesnikinja Luiz Glik. Nobelovu nagradu za mir zaslužio je Svetski program za hranu, a "Nobela" za medicinu su dobila dva naučnika iz Amerike i jedan iz Velike Britanije koji su otkrili virus hepatitisa Ce...

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво