Novi incidenti u Južnoj Osetiji

Gruzijski policajac ubijen je u blizini granice sa Južnom Osetijom, Gruzija optužuje ruske snage. Najava Rusije da će u Abhaziji stacionirati vojne avione kao podršku pomorskoj bazi izazvala oštru reakciju NATO.

Gruzijski policajac ubijen je u selu Knolevi na granici sa Južnom Osetijom, saopštilo je gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, optužujući za to ruske snage.

Po završetku rusko-gruzijskog sukoba, nakon kojeg je Rusija priznala nezavisnost  gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije, više od 200 posmatrača EU nadgleda situaciju na Kavkazu.

Portparol predsednika Abhazije potvrdio je da bi za nekoliko meseci trebalo da se potpiše sporazum sa Rusijom o izgradnji pomorske i vazdušne baze u tom regionu, prenosi agencija Rojters.

Jedan ruski vojni zvaničnik ranije je najavio da bi Rusija u Abhaziji mogla stacionirati vojne avione, kao podršku pomorskoj bazi, koja treba da bude izgrađena u tom separatističkom regionu.

"Aerodrom Bombora je jedan od najvažnijih vojnih struktura na crnomorskoj obali i najveći vojni aerodrom na Južnom Kavkazu", rekao je vojni zvaničnik agenciji Interfaks.

Raspoređivanje vazdušne jedinice, kako navodi, neće zahtevati velike investicije, zato što već postoji sva neophodna infrastruktura.

Portparol ruskih vazdušnih snaga odbio je da komentariše informacije o razmeštanju ruskih aviona, a zvaničnici Abhazije nisu bili dostupni.

Najava o razmeštanju ruskih aviona mogla bi zakomplikovati ionako složenu situaciju u regionu.

NATO je najavio da će se na sastanku sa ruskim zvaničnicima usprotiviti najavljenom planu Rusije.

Portparol NATO-a Džejms Apaturaj rekao je da severnoatlantski savez namerava da pokrene pitanje ruskog plana o izgradnji vojne baze u Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i potpredsednik ruske vlade Sergej Ivanov trebalo bi da se sretnu sledeće sedmice na konferenciji u Minhenu, što će biti prvi susret visokih zvaničnika NATO i Moskve posle pet meseci.

Skupu u Minhenu trebalo bi da prisustvuje i američki potpredsednik Džozef Bajden.

Odnosi Moskve i NATO-a zamrznuti su posle rusko-gruzijskog rata u avgustu prošle godine i ruskog priznanja Južne Osetije i Abhazije nakon toga.

"Rusija ne odustaje od priznanja Abhazije i Južne Osetije"

Predsednik ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Boris Grizlov poručio je evropskim parlamentarcima da pri razmatranju gruzijsko-južnoosetijskih i gruzijsko-abhaskih odnosa pođu od toga da Rusija neće odustati od priznanja nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.

"Beskorisno je govoriti da je moguć put unatrag. Rusija je priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, i to je zauvek", rekao je Grizlov,

Parlamentarna skupština saveta Evrope osudila je ranije odluku Moskve da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, ali je odlučila da ne uvodi bilo kakve sankcije Rusiji i ponovila poziv Moskvi da povuče odluku o priznanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво