Читај ми!

Laburisti suspendovali Korbina iz stranke zbog optužbe za antisemitizam

Bivši lider laburista u Velikoj Britaniji Džejms Korbin suspendovan je iz ove stranke zbog njegove reakcije na antisemitizam, odnosno izostanak reakcije u vreme dok je vodio stranku.

Korbin je suspendovan iz Laburističke stranke nakon nalaza EHRC-a o antisemitizmu.Nadzorni organ za ljudska prava je u izveštaju utvrdio da su laburisti odgovorni za nezakonito uznemiravanje i diskriminaciju Jevreja u periodu kada je Korbin bio na čelu stranke.

Laburisti su suspendovali  svog bivšeg lidera  nakon što je rekao da je antisemitizam u stranci "precenjen" nakon izveštaja nadzornog tela za jednakost.

Potez će verovatno podstaći sukob u stranci između sadašnjeg lidera Keira Starmera i poslanika koji podržavaju Korbina, prenosi Gardijan.

Odluku o suspendovanju Korbina donela je disciplinska komisija.

Upitan o Korbinovom odgovoru na izveštaj, Starmer je rekao novinarima da će "pažljivo pogledati" komentare svog prethodnika. Dva sata kasnije, stranka je suspendovala Korbina i povukla "laburistički bič".

"Ako - nakon svih bolova, sve tuge i svih dokaza u ovom izveštaju - još uvek postoje oni koji misle da u Laburističkoj stranci nema problema sa antisemitizmom, da je sve to preterano ili frakcijski napad, onda ste, iskreno, i vi deo problema", rekao je Starmer.

On je naglasio da su nalazi istrage EHRC-a označili "dan srama" za laburiste i da mu je "zaista žao" zbog nanesene boli.

Korbin je rekao da je izveštaj o diskriminaciji i sam antisemitizam unutar Laburističke stranke "dramatično precenjen s političkim ciljem".

"Antisemitizam je apsolutno odvratan, pogrešan i odgovoran za neke od najvećih zločina čovečanstva. Kao lider Laburističke stranke uvek sam bio odlučan da eliminišem sve oblike rasizma i iskorenim rak antisemitizma. Celi život sam vodio kampanju za podršku Jevrejima i zajednicama i tako ću i nastaviti", napisao je Korbin na svom Fejsbuku.

Korbin je porekao da je "deo problema" i da neće napustiti laburiste. "Naravno da ne. Ponosan sam što sam član Laburističke stranke, pridružio sam se Laburističkoj stranci kada sam imao 16 godina, ceo život sam se borio protiv rasizma i boriću se protiv rasizma do kraja svog života", rekao je on.

Laburisti su obrazložili da je Korbin suspendovan "zbog neuspeha u povlačenju" svojih reči. On je na to reagovao nazvavši njihov potez "političkim" i obećao da će ga "snažno osporiti".

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво