Читај ми!

Previranja u Tajlandu - Bavarska kao Bangkok

Višemesečni protesti desetina hiljada mladih ljudi u kojima se traži demokratizacija države i reforme monarhističkog uređenja u Tajlandu nastavljeni su ove nedelje u prestonici Bangkoku demonstracijama ispred nemačke ambasade.

Povod za to je činjenica da je šezdeset osmogodišnji kralj Maha Vadžiralongkorn (poznat i kao Rama X) već godinama provodi puno vremena u Bavarskoj, te da je pokušao da uspostavi mehanizam koji bi mu omogućio da zemljom vlada iz Nemačke umesto iz Bangkoka, bez imenovanja regenta.

Blizu 10.000 tajlandskih demonstranta okupljenih pred nemačkom ambasadom u Bangkoku u ponedeljak je zatražilo od vlade te države da sprovede istragu kojom bi se utvrdilo da li je kralj Rama X tokom svog gotovo šestomesečnog boravka ove godine u Garmiš-Partenkirhenu vršio poslove koji bi se mogli smatrati upravljanjem državom.

Ranije ovog meseca ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da njegova vlada jasno obznanila da se upravljanje stranom zemljom ne može sprovoditi s nemačke teritorije.

Zamenio Bangkok za Bavarsku

Osnovni razlog za nezadovoljstvo mlađih generacija iz urbanih sredina u Tajlandu je veliki uticaj koji kralj ima na politički život zemlje, odnosno, njegova podrška za vojnu huntu koja je 2014. prigrabila vlast u puču u kojim je, praktično, oborena vlada tadašnje premijerke Jingluk Šinavatre u trenutku kada je pokušavala da organizuje nove izbore.

Nakon nekoliko godina vojne diktature, 2019, održani su opšti izbori, ali je vojska, kroz ustav donet 2017. koji je podržao kralj (koji je na presto stupio samo godinu dana ranije) sebi dala pravo da po svom nahođenju imenuje 250 poslanika, bez obzira na rezultate izbora.

Parlament, kojim dominira vojska, posle izbora proglasio je za premijera penzionisanog generala Prajut Čan-oču koji je predvodio puč 2014, čime je praktično nastavljena vojna diktatura.

Nezadovoljstvu mladih Tajlanđana, pored ovih događaja, doprinosi i raskalašni život kralja, koga prati glas da je kockar i ženskaroš, i za kojeg se, još od mladih dana, vezuju brojni finansijski i drugi skandali.

Njemu se sada zamera da u iznajmljenom luksuznom hotelu u Garmiš-Partenkirhenu drži harem od 20 žena o državnom trošku.

On, inače, od ranije takođe poseduje i sopstvenu vilu nedaleko on Minhena, na jezeru Štarnberg.

Studenti traže da se moći koje on poseduje ograniče, te da se raspusti parlament u čijem Gornjem domu sedi čak 250 poslanika koje je imenovala vojska i održe novi izbori. S tim u vezi, demonstranti i opozicioni političari zahtevaju i ostavku premijera Čan-oče.

Mladi takođe tvrde da dugotrajni boravak monarha i njegove porodice u Nemačkoj, gde jedan od kraljevih sinova pohađa školu, tajlandsku državu puno košta, kao i da je, s obzirom na njegove moći u rukovođenju državom, dugo odsustvo kralja nedopustivo kada je u pitanju funkcionisanje države.

Rama X počeo je da duže boravi u Nemačkoj još 2007. i poznato je da je u svojoj vili i gore pomenutom hotelu primao posete visokih tajlandskih zvaničnika, zbog čega postoji sumnja da je uticao na domaću politiku iz inostranstva.

Erozija ugleda monarhije?

U utorak u centru Bangkoka je održan i kontra-miting pristalica monarhije koji su izvikivali slogane podrške kralju Rami X i monarhiji. Oni smatraju da mladi treba da usmere svoje nezadovoljstvo prema vladi, ali da ličnost kralja i svetost vladajuće porodice ne smeju ni na koji način biti ugroženi.

Kraljevska porodica u Tajlandu tradicionalno ima status zemaljskih bogova, a kult monarha i monarhije funkcioniše kao amalgam koji ujedinjuje državu i narod, pa su protesti mladih u kojima se traži ograničenje vlasti kralja istorijski presedan, koji, za mnoge starije građane, znači rušenje temelja države.

Interesantno je i da pristalice kralja veruju da su strane sile poput SAD, Francuske i Japana, zbog izveštavanja njihovih medija i podrške pokretu za demokratizaciju, odgovorne za podrivanje tajlandske monarhije, zbog čega planiraju demonstracije ispred ambasada tih zemalja.

Mada se puno običnih građana i dalje sa velikom poštom odnosi prema kraljevskoj porodici, čini se da su smrt kralja Bumibola Aduljadedja, koji je vladao čak 70 godina i važio za vrlog monarha koji se žrtvuje za narod i domovinu, i dolazak na presto njegovog ekscentričnog sina poljuljali ugled monarhije.

Tako sada, uprkos drakonskim zatvorskim i novčanim kaznama za uvrede protiv kraljevske porodice, društvenim mrežama u Tajlandu kruže i pozivi za potpuno ukidanje monarhije.

U tome je bitan momenat i epidemija koronavirusa, jer su mnogi mladi ogorčeni činjenicom da se kralj za vreme trajanja epidemije na nekoliko meseci zatvorio u nemački hotel sa svojim konkubinama dok je zemlja molila za pomoć i donacije u medicinskom materijalu iz inostranstva.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво