Читај ми!

Primirje u Nagorno-Karabahu u senci međusobnih optužbi za kršenje dogovora

Baku i Jerevan dogovorili su primirje u ratu oko Nagorno-Karabaha, koje danas stupa na snagu. Dve strane se, međutim, ponovo optužuju za nepoštovanje dogovora.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je da je jermenska strana prekršila dogovor.

"Grubo kršenje sporazuma o prekidu vatre od strane Jermenije. Grad Tartar i okolna sela su pod napadom artiljerije jermenskih oružanih snaga, počev od 8.05, 26. oktobra", navelo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha reklo je da su to dezinformacije i da su azerbejdžanske snage pokrenule raketni napad na jermenske vojne položaje na severoistočnoj liniji fronta.

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan navela je da je nakon postizanja sporazuma u SAD o humanitarnom prekidu vatre, koji je trebalo da stupi na snagu 26. oktobra u 8.00, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane "požurilo da optuži jermensku stranu za kršenje prekida vatre pre nego što je zvanično stupio na snagu", i da je azerbejdžanska strana potom obrisala post. 

Humanitarno primirje trebalo bi da stupi na snagu danas, navodi se u zajedničkom saopštenju Stejt departmenta i vlada Azerbejdžana i Jermenije, prenosi Rojters. 

Prvo primirje dogovoreno 9. avgusta, propalo je, praktično, i pre nego što je počelo.

I drugi prekid vatre, dogovoren 17. oktobra, prekršen je uprkos apelu Saveta bezbednosti UN zaraćenim stranama da poštuju primirje.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво